Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Snälla Skolverket, ge oss dyslektiker en chans

Jag är en tjej i årskurs 6 som kämpar dagligen med läs- och skrivsvårigheter och har diagnosen dyslexi.
Sjätteklassare med dyslexi får inte hjälp med uppläsning av texter vid nationella proven i svenska.Bild: JESSICA GOW / TT
Vi har nationella prov i svenska och jag har fått reda på att jag inte får texterna upplästa som jag behöver.
Det finns många anledningar till varför jag borde få upplästa texter. Bara för att någon annan läser dem för mig, så betyder det inte att jag inte kan förstå innehållet i texten. Det är ju min kunskap och ingen annans.
Hela provsituationen leder till mycket stress, för att jag vet att jag inte kan läsa eller förstå instruktionerna som mina klasskompisar utan diagnosen dyslexi kan.
Resultaten från nationella proven kan påverka mitt betyg i svenska. Det här leder till att jag känner mig nedtryckt och min kämpaglöd minskar.
Läs mer: Tolvårige Malte Aspelund vill att hans prov ska räknas – trots dyslexin
Skolverkets argument är att de vill se om jag verkligen har läs- och skrivsvårigheter, men jag har redan gjort ett dyslexitest som visade att jag har svårigheterna. Det gör ju inte saken bättre att göra det igen.
 
Läs mer: Proven får anpassas för elever med svårigheter
 
Så, snälla Skolverket, höj vårt självförtroende så att vi får chans att klara proven och vara stolta över oss själva, istället för att sänka oss.
 
Märtha Mesterton
kämpande dyslektiker
Gå till toppen