Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Terrorism är inte det största hotet mot människor i utvecklade länder. Betydligt färre dör i terrorattacker än i bilolyckor."

Låt oss inte gå i terroristernas fälla. Låt skurkarna spela upp sina föreställningar inför tomma salonger.Det skriver Joseph S Nye, statsvetare och professor i internationella relationer vid Harvarduniversitetet.

Terrorister har kopplat greppet om amerikansk politik. Opinionsundersökningar gjorda i december 2015 visade att var sjätte amerikan, cirka 16 procent av befolkningen, anser att terrorism är det största inrikespolitiska problemet, en uppgång från bara 3 procent månaden innan. Det är den högsta procentandel som svarat "terrorism" på ett årtionde, men färre än de 46 procent som uppmättes efter terrorattackerna den 11 september 2001.
Omsvängningen i befolkningen har framför allt fått genomslag i Republikanernas presidentvalskampanjer och inte minst gynnat Donald Trump, vars antimuslimska retorik varit exceptionellt tuff (om inte rent uppviglande).
En del politiker har börjat kalla kampen mot terrorismen för tredje världskriget.
Terrorism är ett problem i USA, det visade attacken i San Bernardino i Kalifornien i december, då 14 människor dog och 22 skadades allvarligt. Men såväl presidentkandidaterna som nyhetsmedierna agerar så att frågan mist alla rimliga proportioner.
Den som vill försöka förstå vad terrorism handlar om bör beakta detta:
· Terrorism är en slags teater. För terroristerna betyder det mer att skapa uppmärksamhet kring sitt ärende och få upp det på den politiska dagordningen än hur många människors död de åstadkommer.
Terrorgruppen IS är noga med iscensättningen av sina dåd. De barbariska halshuggningarna, som nya och gamla medier publicerar och delar, har till syfte att chocka och utlösa raseri – och därmed väcka uppmärksamhet. Genom att överdriva effekterna och behandla varje terrorattack som en stor nyhet gör medierna exakt det som terroristerna vill.
· Terrorism är inte det största hotet mot människor i utvecklade länder. Betydligt färre människor dör i terrorattacker än i bilolyckor eller av rökning. Terror är inte ett stort hot, ja inte ens ett litet. Risken att träffas av blixten är större än att mördas av en terrorist.
Enligt experter är en amerikans årliga risk att mördas av en terrorist en på 3, 5 miljoner. Det är troligare att hen dör i en badkarsolycka (en på 950 000) eller i samband med något hushållsarbete (en på 1,5 miljoner), i mötet med en hjort (en på 2 miljoner) eller i en flygolycka med ett trafikplan (en på 2,9 miljoner).
Sex tusen amerikaner dör varje år när de pratar i telefon eller skickar sms medan de kör bil. Det är många hundra gånger fler än de som dör i terrordåd. Islamistisk terrorism dödar färre än förbittrade och beväpnade hämnare som attackerar arbetsplatser eller skolor.
Terrorism är inte tredje världskriget och internationell terrorism är inget nytt.
Det tar ofta en generation för en terrorvåg att klinga av. I början av 1900-talet mördade anarkister ett antal statschefer för att, som de ansåg, kunna förverkliga sin rörelses utopiska ideal. Under 1960- och 1970-talet kapade de så kallade nya vänsterrörelserna Röda brigaderna och Röda arméfraktionen flygplan, de kidnappade och mördade affärsmän och politiker (och en del vanligt folk dessutom).
Vår tids jihadister är ett gammalt politiskt fenomen som nu framträder i religiös kostym. Många av ledarna är inte traditionella fundamentalister, utan människor vars identitet råkat i gungning genom globaliseringen och som söker mening och sammanhang i drömbilden av det rena islamistiska kalifatet. Att besegra dem kommer att kräva både tid och ansträngning, men IS inskränkthet begränsar också rörelsens framgångsmöjligheter. Deras sekteristiska attacker tilltalar inte alla muslimer och än mindre hinduer, kristna och andra grupper. IS kommer så småningom att besegras, precis som andra internationella terrorister besegrats.
Terrorism är som jiu jitsu. Den mindre utnyttjar den störres styrka. Ingen terrororganisation är lika stark som en stat och få terrorrörelser har lyckats störta en stat. Men lyckas de uppröra och trakassera statens invånare till att reagera kontraproduktivt, så ger det terroristerna en chans att hänga sig kvar. Al-Qaida lyckades få USA att engagera sig i Afghanistan 2001 och IS uppstod ur förödelsen efter den USA-ledda invasionen i Irak.
Det krävs eftertanke och styrka för att besegra terrorism, förmåga att klokt kombinera hårda medel som militära och polisiära styrkor med mjuka maktmedel som kan locka och övertyga. De hårda maktmedlen behövs för att fånga in eller döda hårdföra terrorister som inte går att nå på andra vis. De mjuka kan hjälpa människor att stå emot när terrorister försöker rekrytera dem för sin sak. Av den anledningen är det lika viktigt och nödvändigt att bedöma hur USA:s agerande framställs och uppfattas i sociala medier, som det är att genomföra flygattacker med yttersta precision.
Hatretorik som stöter bort muslimer och gör dem ovilliga dela med sig av väsentlig information innebär en fara för oss alla. Därför är vissa presidentkandidaters antimuslimska positionerande kontraproduktivt.
Terrorism är en allvarlig sak och bör stå högt på dagordningen hos underrättelsetjänsten, polisen, militären och diplomatin. Den är också en väsentlig del av utrikespolitiken. Och det är livsviktigt att massförstörelsevapen inte hamnar i terroristers händer.
Låt oss inte gå i terroristernas fälla. Låt skurkarna spela upp sina föreställningar inför tomma salonger. Låter vi dem ta över scenen och det offentliga samtalet så undergräver vi livskvaliteten i samhället och mister förmågan att skilja ut de frågor som är verkligt viktiga. Då vänds vår styrka emot oss.

Joseph S Nye

Översättning: Karen Söderberg
Copyright Project Syndicate
Joseph S Nye är professor vid Harvarduniversitetet och bland annat författare till boken Is the American Century Over?.
Gå till toppen