Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Alfons Åberg-skräck stoppar all filmvisning på förskola

Ett barn fick "ohyggliga mardrömmar" efter att ha sett en Alfons Åberg-film på förskolan.
Nu stoppar Malmö stad all filmvisning på förskolan.

Bild: Rabén & Sjögren
I anmälan till Skolinspektionen skriver föräldrar att deras barn fått "ohyggliga mardrömmar" efter att ha sett klipp från filmen "Alfons och odjuret" på Sadelmakarebyns förskola i Bunkeflostrand. En vecka efter filmvisningen är barnet fortfarande rädd för odjuret.
"Förskolan visar alldeles för mycket film i verksamheten utan pedagogisk anledning," skriver föräldrarna.
"Alfons och odjuret" producerades av Malmöbolaget Pennfilm efter Gunilla Bergströms bok med samma titel från 1978.
I boken och filmen har Alfons fått en ny boll och spelar med kompisarna. Alfons får till ett jätteskott och bollen försvinner. Alfons skyller på den minsta pojken, bollkallen.
Läs också Förskola anmäld – Alfons Åberg gav barnet mardrömmar
Alfons slår bollkallen, som flyr. Alfons letar efter den slagna pojken i en vecka, utan att hitta honom. På nätterna vrider sig ett odjur under Alfons säng. Odjuret försvinner inte förrän Alfons hittar bollkallen och ber om ursäkt.
"I detta fall har förskolan visat en film som varit direkt opassande för små barn, våldsam och alldeles för skrämmande," skriver föräldrarna i anmälan till Skolinspektionen.
Skolinspektionen har med stöd av skollagen (se fakta) begärt utredning och svar från Malmö stad.
Nu har Malmö stad fattat följande beslut:
Att film inte ska visas på förskolan den närmaste tiden.
Att personal ska informera föräldrarna dagligen på tavlan i entrén om dagens aktiviteter.
Att ett uppföljningsmöte snart ska hållas mellan de anmälande föräldrarna, personal och förskolechef.
Beslutet att stoppa filmvisning på den aktuella förskolan togs, enligt ansvariga chefer, efter samtal med de anmälande föräldrarna.
– Vi tog beslutet att den närmaste tiden inte visa film på förskolan. Det kändes bra att ta beslut efter den här specifika situationen, säger Eva Danerhall, förskolechef vid Sadelmakarebyns förskola.
Alfons Åbergs författare och illustratör Gunilla Bergström meddelar via Rabén och Sjögrens förlag att hon inte har några kommentarer till Malmö stads beslut.
Pennfilm i Malmö gjorde film av "Alfons och odjuret". Pelle Svensson, tidigare kulturnämndsordförande i Malmö, filmade. Han är mycket kritisk till beslutet att stoppa all filmvisning på förskolan.
– Jag blir förtvivlad när jag hör detta, säger han.
– Det är inte bara gullgull i Gunilla Bergströms Alfonsböcker. Böckerna och filmerna handlar om att bearbeta den verklighet barn befinner sig i.
– Filmen har visats på bio i 25 år. Det kan nog vara en miljon barn som har sett den. Det här är första gången jag hör att någon förälder har blivit upprörd, säger Pelle Svensson.
Lisbeth Mårtensson, utbildningschef över en rad förskolor i västra Malmö, medger att Alfons Åberg är väletablerad barnkultur.
– Så är det. Men de individuella upplevelserna är olika. Vi måste hantera vad som händer på förskolan, säger hon.
Från Sadelmakarebyns förskola betonas att den film som visades innehöll klipp från flera Alfonsfilmer, däribland odjuret.
Övriga föräldrar på förskolan uppges inte ha reagerat över det generella filmstoppet.
– Ingen har ifrågasatt beslutet, säger förskolechef Eva Danerhall.
Gäller filmstopp även på andra kommunala förskolor?
– Det tror jag inte. Det är upp till förskollärare och förskolechefer att avgöra. Filmvisning är en väldigt liten del i förskolors verksamhet, säger utbildningschef Lisbeth Mårtensson.

Skollagen

Malmö stads beslut grundas på skollagen 4 kap 7 §: "Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas."
Gå till toppen