Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter anmälningarna – polisen ökar närvaron på Vårboskolan

Efter avslöjandet att högstadieflickor på Vårboskolan känner sig trakasserade av äldre elever har polisen ökat sin närvaro på skolan. I måndags gjordes ytterligare en anmälan om sexuellt ofredande.

Bild: Lars Brundin
Den anmälda händelsen inträffade på Vårboskolan vid lunchtid i fredags. I samband med att en 16-årig flicka lämnade matsalen blev hon omringad av ett gäng på sju till tio killar i övre tonåren. Enligt flickan studerar samtliga på skolans språkintroduktion för nyanlända flyktingar.
16-åringens mamma berättar att ungdomarna enligt dottern ska ha fällt nedlåtande kommentarer, gjort pussljud och juckat mot flickan.
– Min dotter är inte en sådan som gråter. Nu ringde hon hem efter lunch. Hon var helt hysterisk, säger 16-åringens mamma.
– Det är sådant kaos på skolan. Flickorna väljer att äta ute istället för på skolan för att undvika matsalen. Ingen vet riktigt vem som går på skolan och vem som inte ska vara där.
Efter händelsen har Vårboskolan valt att göra en intern kränkningsanmälan i ärendet – ingen polisanmälan. Ärendet går via rektor till utbildnings- och kulturnämnden, som utreder och beslutar om åtgärder.
På måndagsmorgonen valde därför flickans mamma att själv göra en polisanmälan.
– Polisen som tog min anmälan sa till mig att det borde vara skolan som gjorde anmälan, säger mamman.
Hon får medhåll av Rickard Ekberg, spaningsledare på polisens ungdomssektion.
– Jag är av den uppfattningen att det underlättar för målsäganden när skolan står för anmälan. Det tar bort skulden och pressen från målsäganden.
– Har en händelse skett på skoltid ska skolan initiera en anmälan. Det sänder också tydliga signaler att detta inte tolereras från skolan, säger han.
För två veckor sedan anmälde två 14-åriga flickor att de ofredats sexuellt utanför fritidsgården på Vårboskolan. Efter händelserna kontaktade Rickard Ekberg områdespolisen, som sedan dess varit ute på skolan och pratat med lärare och elever vid flera tillfällen.
– Det är viktigt att skolan anmäler. Anmälningarna fungerar som pusselbitar så att vi vet i vilka områden vi ska lägga resurser.
– Utredningen i det ärendet pågår fortfarande. Av den anledningen har Arlöv ett speciellt fokus nu, både på skolan och i området. Områdespolisen känner många på skolan. Vi vet vilka de är och de vet vilka vi är, säger Rickard Ekberg.
Anders Öhlin, chef för utbildnings- och kulturförvaltningen i Burlövs kommun, menar att han inte har full inblick i den händelse som polisanmäldes under fredagen.
Varför har Vårboskolan inte gjort någon polisanmälan?
– Vi är beredda att göra en anmälan när vi får intrycket att något brottsligt ägt rum och personerna som misstänks är straffmyndiga.
– Man kan tycka att allt är brottsligt. Vi tar allvarligt på kränkningar, men det är inte samma sak som att det kan leda till allmänt åtal.
Gå till toppen