Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Köpenhamn vinkar hejdå till p-biljetten

Bilister i Köpenhamn får en lapptyp mindre att hålla reda på framöver. Från och med idag digitaliseras p-biljettsystemet i huvudstaden.

Fysiska parkeringsbiljetter är snart ett minne blott i Köpenhamn. Men lägg ditt registreringsnummer på minnet om du tänker köra i stan framöver.
Från och med idag har kommunen börjat byta ut p-automaterna i de centrala delarna av huvudstaden och man går över till ett system där betalningarna registreras digitalt. 
Istället för att leta efter en pappersbiljett på instrumentbrädan kommer p-vakterna framöver att scanna av bilarnas registreringsnummer i jakt på p-syndare.
För din egen del gäller det att antingen betala din parkering via en app eller hitta en p-automat där man kan knappa in sitt registreringsnummer.
De p-automater som finns kvar – för en del av dem kommer bara att bytas ut mot informationstavlor – tar fortfarande emot kontanter och kort.
– Med digital parkering blir det både lättare att betala för parkering i Köpenhamn och vi få samtidigt en bättre dokumentation, säger teknik- och miljöborgmästaren Morten Kabell från Enhedslistan till danska Tv2.
Han menar samtidigt att det kommer att leda till mindre tvister mellan kommunen och utpekade p-syndare. Det vill säga fall där p-biljetten glidit ner från instrumentbrädan eller när lappen ligger uppochner. 
– Vi har många sådana tvister idag eftersom folk håller fast vid att de har betalt. Framöver kan den typen av fel inte uppstå, säger Morten Kabell.
Systemet gäller även motorcyklar – som varit ett notoriskt problemområde vad gäller p-biljetter. Biljetterna har varit svåra att fästa vilket gjort det svårt för kommunen att kontrollera om betalningen verkligen gjorts eller inte.
Bytet av p-automaterna görs succesivt och kommer pågå till vecka 13. 
Gå till toppen