Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Louise hoppas hitta rätta livspartnern via Youtube

Louise i Malmö tröttnade på att leta efter kärleken på de vanliga dejtingsajterna. I stället gjorde hon en film om sig själv och lade ut den på Youtube. 

Idén fick Louise när hon såg en video där en son söker en man till sin mamma.
– Jag tänkte: Jag skulle ju också kunna göra något sådant där.
När Louise har tröttnat på singellivet. Nu hoppas hon hitta den rätte, gärna någon som är lika idrottsintresserad som hon själv, och dessutom en empatisk, kärleksfull och engagerad person.Bild: Julia Lindemalm
Hon har aldrig gjort en film tidigare men satte igång projektet med hjälp av en kompis som har skött själva filmandet. Då och då under sju månaders tid följde han med Louise i olika situationer som hon har valt att visa upp för att berätta vem hon är och vem och vad hon söker.
I videon som numera ligger ute både på hennes blogg, Facebook och på Youtube syns hon till exempel när hon leder spinningpass på Friskis & Svettis, när hon fikar med vänner, är ute i naturen och går på tangodans i Västra hamnen.
– Jag vill att man ska få en skön känsla av vem jag är och vad jag önskar mig i livet.
Samtidigt har hon valt att inte berätta för mycket, för att det ändå ska bli spännande att få veta vem hon är för de män som förhoppningsvis tar kontakt.
Det är ju det jag på sikt vill hitta, någon för resten av livet. Jag är i den åldern då det är dags att satsa fullt ut.
Vi träffas i hennes lägenhet i Slottsstaden i Malmö. Den är prydligt, ljust och ombonat inredd med inslag av shabby chic-stil. Louise tänder ljus och bjuder på kaffe, kakor och mörk choklad.
Under intervjun använder hon ofta ordet ”livspartner” om den hon letar efter.
– Det är ju det jag på sikt vill hitta, någon för resten av livet. Jag är i den åldern då det är dags att satsa fullt ut, säger Louise, som fyller 41 år till sommaren.
Läs också ”De kunde inte ha en bonde som bodde i lägenhet.”
Hennes tvillingsyster Linda har de senaste två åren träffat en man, blivit sambo, köpt hus och väntar nu sitt första barn. Det har gjort det tydligare för Louise att hon också vill träffa någon och även gärna bilda familj.
Louise har trivts med singellivet men nu letar hon efter en relation för resten av livet. Hon tror att det kommer hända snart.Bild: Julia Lindemalm
Hon beskriver sig själv som en livlig och sprallig person, som ofta har något på gång, även om hon kan uppskatta en lugn kväll i soffan framför en bra film. Den hon söker hoppas hon ska spegla henne själv på ett bra sätt.
– Han får till exempel gärna vara intresserad av idrott och hälsa.
Läs också Ytan viktigare i jakten på kärlek.
Hon pratar också om att hon värderar egenskaper som vänlighet, trofasthet och lojalitet högt. Och att hon uppskattar män som bryr sig mycket om den de är tillsammans med.
– En empatisk, engagerad och kärleksfull människa helt enkelt.
Självklart var jag nervös när filmen lades ut men jag känner samtidigt att nu är det bara att kasta sig ut och vara hoppfull inför det som ska hända.
Efter att ha testat dejtingsajter utan att träffa den rätte kände hon att hon ville göra något nytt för att hitta någon att leva med.
– Självklart var jag nervös när filmen lades ut men jag känner samtidigt att nu är det bara att kasta sig ut och vara hoppfull inför det som ska hända, säger hon.
Läs också Tv-bonden bryter ny mark med familjen i Skåne.
– Dessutom har jag fått så himla fin respons. Jag var lite rädd att folk skulle tycka: ”Vem är hon att göra så här?” Men jag har bara fått höra snälla saker.
Louise säger att hon är övertygad att hon kommer att träffa någon att leva tillsammans med under året. Hennes Facebooksida och blogg har liksom filmen på Youtube namnet meetlouise2016.
”Nu är det bara att kasta sig ut och vara hoppfull inför det som ska hända”, säger Louise.Bild: Julia Lindemalm
Den som mejlar henne och får möjlighet att gå på dejt med henne behöver inte oroa sig för att hon ska lägga ut uppdateringar om hur dejten går. Även om det är ett självutlämnande projekt hon gett sig in på kommer hon inte att lämna ut den hon träffar.
– Nej, på Facebook och bloggen skriver jag mest om saker som singellivet och hur jag upplever det.
Hon tror att det i dag kan vara lätt att ”bygga in sig i” singelskapet eftersom så många är singlar och vi inte är lika beroende av att vara tillsammans och bo med någon av trygghetsskäl och av ekonomiska orsaker.
Ibland kan jag bli riktigt ledsen av tanken på att bli gammal och singel.
– Ibland kan jag bli riktigt ledsen av tanken på att bli gammal och singel.
Läs också "På nätet kan man vara vem man vill."
Men även om hon gärna vill träffa någon har hon njutit av att vara singel i några år.
– Jag upplever inte att jag är ensam och jag är inte den som ligger på soffan och tycker synd om mig själv. I stället har jag sett till att göra saker och träffa nya vänner. Jag har sällan hållit i handbromsen.
En god vän har sagt att innan den 1 mars kommer Louise ha träffat sin livskamrat.
Men vad gör du om du inte träffar någon?
– Det tar jag då. Händer det inte 2016 så finns det ju ett 2017 också…
 
Här kan du se Louise film:

Många andra har sökt kärleken offentligt

Ända sedan Lill-Babs var programledare för "Vem tar vem" i TV5 i början av 1990-talet har vi sett tv-program där kärlekssökande personer letar en partner i rutan.
Några av programmen som sänts genom åren är "Ensam mamma söker", "Bachelor" och just nu "Päron i solen" där ensamstående föräldrar åker på solsemester tillsammans, och har sina tonårsbarn med sig.
Mest uppmärksamhet i Sverige har kanske TV4:s långkörare "Bonde söker fru" fått, där flera av de deltagande bönderna har hittat kärleken, och fått den att hålla. Programmet har sänts i tio säsonger och just nu kan nya bönder skicka in sin ansökan till årets program.
Ett nyare program som nu kan ses för andra säsongen är SVT:s "Gift vid första ögonkastet". Precis som under första säsongen går programmet ut på att tre par gifter sig första gången de träffas, i kyrkan med släkt och vänner samlade. De har först djupintervjuats och sedan parats ihop av en panel som är experter på relationer: en psykolog, en beteendevetare, en samtalsterapeut och en präst.
Efter giftermålet får tittarna följa paren under fyra veckors tid: från bröllopsfesten, via bröllopsresan och till vardagen som de ska skapa tillsammans. "Vi är ganska snabba med att välja bort. Men i det här programmet och experimentet har vi verkligen möjlighet att gå in på djupet och lära känna en annan människa", säger beteendevetaren Marie Helander i en intervju. Ändå är inget av paren från första säsongen 2015 tillsammans längre, även om två av dem ännu höll ihop när tv-serien slutade.
Ytterligare en SVT-produktion om kärlekssökande är "Tro, hopp och kärlek", som följde tre präster och en pastor när de letade partner och flera av dem lyckades. Snart ska en ny säsong spelas in och även där är det just nu dags för kärlekstörstande präster och pastorer som vill vara med att söka till programmet.
Gå till toppen