Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: “Det är irriterande trångt”

Flera pendlare hör av sig till Pendlarbloggen och vittnar om irriterad stämning på Hyllie Station i rusningstrafik. Endast en passage genom staketet får pendlarna att känna sig som trängd boskap – och irritationen späs på ytterligare av att rulltrappan har varit avstängd i två veckor.
Rulltrappan vid gränskontrollerna slutade plötsligt att fungera under kvällen den 21:a januari – ännu finns inget besked om när den kan öppna igen.
– Vi vet inte hur länge trapporna ska vara avstängda. Vi inväntar godkänd säkerhetskontroll innan vi kan starta igen, säger Roman Giniewski på gatukontoret.
Pendlarna får gå i en stillastående rulltrappa istället.
De allra flesta väljer nog att se en avstängd rulltrappa som ett mindre i-landsproblem. Så också tågresenärerna. Det som däremot gör pendlarna irriterade är slussen genom staketet på perrongen.
Staketet på Hyllie station delar perrongen i två delar och ska skilja på inrikes och utrikes resenärer. Inresande från Danmark ska uppvisa id-handling för polisen. Den enda vägen ut från perrongen går genom polisens sluss i staketet som är placerad precis vid den defekta rulltrappan.
Samtliga avstigande resenärer ska alltså ledas genom kontrollen och därefter gå i den stillastående rulltrappan. Det innebär trängsel och köer, enligt flera pendlare.
En av dem är Jens som upplever att pendlarna blir behandlade som boskap.
– Så bliver kvæget gennet gennem slusen på Hyllie Station. Det må da være muligt at bruge en sluse mere, säger Jens till Pendlarbloggen.
Pendlaren Pia Ukkonen, som igår kritiserade förslaget om att bygga en särskild flyktingperrong, hoppas att polisen underlättar för resenärerna.
– Vi behöver absolut inga extra väntetider. Öppna i stället flera slussar på Hyllie så går kontrollerna smidigare, säger hon.
När rulltrappan gick sönder ville gatukontoret flytta gränskontrollen, uppger Roman Giniewski.
– Vi föreslog att polisens kunde flytta öppningen genom staketet till en bredare trappa längre ner på perrongen, säger han.
Men polisens kontroller är kvar på samma plats.
– Det är irriterande trångt, men vi har bara ett visst antal poliser och resurser för att hålla igång kontrollerna dygnet runt. Vi har inte möjlighet att ta in extra poliser för att öppna fler genomgångar i staketet, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör hos polisen.
Hon berättar att polisen kontinuerligt jobbar för att förenkla för passagerarna och att polisen, trots trängseln, får ett positivt positivt bemötande på Hyllie Station.
Hur är din resa? Hur upplever du pendlingen? Mejla nicolai.grant@sydsvenskan.se och berätta. Gärna med bilder!
Gå till toppen