Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så hänger du med i dina barns digitala vardag

Får ordet snaps dig att tänka på sprit? Om du är förälder är det hög tid att du läser denna text. Varning för spöken!

I dag är det Safer internet day – en dag för att uppmärksamma barns och ungas internetanvändning. I år har Statens medieråd valt att sätta ljuset på barnens viktigaste resurs: föräldrarna.
Allt fler yngre använder Snapchat istället för Facebook. Snapchat är en app där du kan skicka bilder och korta videos – snaps – till andra användare.
Undersökningar visar att många föräldrar oroar sig mycket för att deras barn ska råka illa ut på internet. Samtidigt upplever nästan hälften av alla barn mellan 13 och 16 år att deras föräldrar "sällan eller aldrig" eller aldrig pratar om saker de gjort eller sett på internet.
Läs också Enkät: Hur hanterar ni barnens skärmtid?
– Vi har valt att fokusera på föräldrar för att vi har sett att det finns ett glapp. Vi tror att de behöver mer redskap om hur man kan prata med sina barn om vad de gör på nätet, säger Helena Dal på Statens Medieråd.
Läs också Klockan 16: Chatta med forskaren Elza Dunkels om barns digitala vardag
I Sverige har majoriteten av alla över nio en smartphone och de flesta barn och unga använder sociala medier dagligen. Bland de populärare är Snapchat - en app där du kan skicka bilder och korta videos – snaps – till andra användare. Föräldrarnas favorit Facebook tappar användare bland de yngre.
Bör man som förälder skaffa Snapchat nu?
– Man behöver inte skaffa ett Snapchatkonto, men bör vara nyfiken precis som i övriga livet och hitta sätt att prata med varandra om vad som händer på nätet. Det är viktigt att förstå att barn som är på nätet är i en verklighet, det är inte bara ett tidsfördiv eller en aktivitet, säger Helena Dal.

Fem råd till dig som förälder

Trots att livet på internet är lika verkligt som det vanliga livet pratar de flesta familjer betydligt mindre om det som händer på internet. Här är fem steg för att ändra på detta.

1. SKAFFA KUNSKAP
Skaffa dig kunskap om hur olika sociala medier och spel fungerar, så att du har något att relatera till. Be ditt barn berätta om och visa funktionerna i de forum som just ditt barn brukar besöka.

2. FÖRKLARA DIN ORO
Om du är orolig för att ditt barn ska bli utsatt för kränkningar på internet, berätta det. Förklara vad du oroar dig för och varför.

3. UTARBETA STRATEGIER
Kanske har ditt barn egna strategier för att hantera problem på internet? Om inte – utarbeta sådana tillsammans.

4. UPPMANA DITT BARN ATT REAGERA
Uppmana ditt barn att berätta även om kränkningar som andra råkar ut för. Diskutera hur ditt barn kan reagera och agera i olika situationer där hen blir vittne till en kränkning.

5. SKULDBELÄGG INTE
Om ditt barn berättar att hen råkat ut för en kränkning på internet – skuldbelägg inte, även om du tycker att hen kanske betett sig obetänksamt. Ta reda på vad som har hänt och försök sedan att lösa situationen tillsammans med ditt barn.
Källa: Statens medieråd
Gå till toppen