Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Sex i sömnen" försvårar våldtäktsåtal

Genom att hävda att de agerat i sömnen har flera män friats från våldtäkt. Under onsdagen inleds ännu en sexsomni-rättegång.

Bild: Johan Pihlemark (Arkiv)
Kvinnan vaknade av att hennes killkompis fingrade på henne.
Det var förra våren som hon var på besök i Malmö, och det hade bestämts att hon skulle sova över hos den 25-årige mannen efter en blöt festkväll. Båda var rejält berusade när de gick och lade sig, och hade kommit överens om att inte ha sex.
Trots det vaknade kvinnan vid två tillfällen av killkompisens närmanden, den andra gången var han inne i henne. Hon reagerade omedelbart, och mannen slutade.
Sen somnade båda om. Efter att kvinnan kommit tillbaka till sin hemstad gjorde hon en polisanmälan om våldtäkt.
Rättegången som inleds i hovrätten under onsdagen är ovanlig för sexualbrott eftersom både offret och den misstänkte i stort sett är överens om vad som skett.
Men 25-åringen hävdar att han agerat i sömnen, och vill därför att den fällande tingsrättsdomen rivs upp.
Läs också Hävdade att han är sömngångare – döms ändå för våldtäkt
Knäckfrågan för hovrätten är: har 25-åringen varit tillräckligt medveten om sina handlingar för att kunna dömas för dem?
Sju likartade våldtäktsrättegångar har avgjorts i svenska domstolar sedan år 2010. Tre fall har lett till frikännande. Avgörande för hur fallen bedöms är yttranden från en och samma person, professor Jerker Hetta som är expert på sömnstörningar.
– Det är ett komplicerat område, därför försöker jag få tillgång till så mycket information som möjligt. Både beskrivningen av handlingen och bakgrundsfaktorer. Min uppgift är att säga vad jag anser, sen får domstolen besluta.
– I ett antal fall har mitt yttrande lett till att det inte blivit något åtal alls.
Vad är sexsomni?
– Det är en variant av sömngångarbeteende där man utövar sex. Då har man inte något minne av vad man gjort, och inte avsett det. Det blir den speciella punkten för juridiken. Tillståndet kan vara från några minuter till upp emot en halvtimme.
Avgörande för om det rör sig om sexsomni är hur personen reagerar när hen avbryts i sexakten.
– Eftersom man är i ett partiellt sovande tillstånd är det vanligt att man värjer sig. Tar någon om dig så slår du ifrån dig. Sen tar det en stund innan du når vakenhet. Innan dess är du oftast aggressiv eller förvirrad.
Jerker Hetta möter regelbundet patienter med problematiken – och har i sin forskning observerat vissa på film med hjälp av infraröd kamera.
Hur ser det typiska fallet ut?
– Jag kommer ihåg en kvinna som vistades hos en bekant familj. Hon hade planerat att sova över på en soffa. Under första timmen hade hon lämnat rummet, gått in till en ung pojke och börjat utföra en sexuell handling. Han ropade till, och då gick hon och lade sig att sova. Men hon hade också lämnat kvar saker på nattduksbordet. Den detaljen visar att hon inte velat dölja något. Och hon hade en historik av sömngångarbeteende, vilket är typiskt.
Det har inte den 25-årige Malmöbon som ställs inför rätta under onsdagen. Att han genast avslutade sina sexhandlingar och svarade på tilltal är tecken på att det inte rör sig om sexsomni, enligt Jerker Hettas bedömning.
Försvårande är dock faktumet att både mannen och kvinnan var berusade.
– Om alkohol är med i bilden är allting mycket svårare eftersom påverkan i sig kan leda till att man genomför en sexhandling man inte skulle ha gjort som nykter. Det finns en diskussion om alkohol kan utlösa sexsomni, men det är inte klarlagt.
Inför rättegången har åklagaren Linda Rasmussen stärkt sin bevisning med vittnesmål från ytterligare två sömnforskare vars yttranden ska styrka att 25-åringen inte agerat i sömnen.
Men flera åklagare uttrycker att det behövs riktlinjer för hur fallen ska hanteras. Det finns inga prejudikat från Högsta domstolen.
Senast häromveckan nekades ett sexsomni-fall prövningstillstånd, gällande en misstänkt våldtäkt på en midsommarfest i Löddeköpinge. 27-åringen, som hade en historik av sömngångarbeteende, friades av tingsrätten men fälldes i hovrätten.
Därför arbetar Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg med en rapport som ska ge vägledning vid misstänkta sexsomni-fall.
Jerker Hetta är en av forskarna vars arbete rapporten bygger på.

Sexsomni

Företeelsen började uppmärksammas i Sverige i slutet av 1990-talet och är en variant av somnambulism, så kallat sömngångarbeteende. Här är en översikt över de tre senaste rättsfallen:
Löddeköpinge 2015: 28-årig man går och lägger sig bredvid en annan festdeltagare efter en midsommarfest. Två andra festdeltagare kommer in i rummet och ser att han gör juckande rörelser mot den sovande kvinnan. Tingsrätten dömer honom bara för sexuellt ofredande, hovrätten klassar gärningen som våldtäkt. Bland annat eftersom hans reaktion vid upptäckandet är icketypiskt för för sexsomni.
Hjo 2015: 29-årig man har en kvinnlig bekant på besök som sover över på madrass. Kvinnan vaknar av att 29-åringen är inne i henne. Både tingsrätten och hovrätten friar 29-åringen, bland annat på grund av tidigare sömngångarbeteende.
Östersund 2014: 27-årig man har nyfunnen bekant på besök för att se på film. Kvinnan sover över i samma säng, men vaknar av 27-åringens sexhandlingar. Hovrätten river upp tingsrättens fällande dom, bland annat eftersom att 27-åringen och flera i hans familj uppges lida av sömngångarbeteende.
Gå till toppen