Kävlinge

De kommer i form med handboll

Träning ska vara skoj. När Lödde Vikings ordnar "Handboll Fitness" har bollen och leken stor del i träningen. Här tränar nybörjare sida vid sida med tidigare elitspelare.

Idén till Handboll Fitness kommer från Danmark och Lödde Vikings är först i landet att testa konceptet. Sedan i höstas träffas upp emot 40 motionärer varje måndagskväll i Nyvångshallen för att komma i form och ha kul. Några har lirat handboll tidigare medan andra som Löddebon Jessica Hellström inte har någon erfarenhet.
– Jag går normalt på gruppträningar och har aldrig tränat någon lagsport. Detta är roligare och ger samma allsidiga träning som på andra ställen.
Vad är roligast med Handboll Fitness?
– Det är allsidig träning och sedan är det roligt att ha en boll. Man tänker inte på att man springer då, säger Jessica Hellström.
Tränarprofilen Bjarne Persson håller i passet som består av tre delar – puls, power och play – som får 20 minuter var.
Vi värmer upp med höga knän, springer baklänges och vevar på armarna. Samtidigt studsar vi hela tiden bollarna för att utmana koordinationsförmågan. Det är så roligt att man inte vill sluta.
Men Bjarne Persson vill att vi ska svettas ännu mer. Vi lägger bollarna och hoppar som längdåkare och snowboardåkare (360 grader) fram och tillbaka i hallen. Sedan kör vi en passningsövning i ren handboll. För en nybörjare står det snabbt klart att handboll är en galet snabb sport.
Styrkedelen av passet innehåller övningar som benböj, armhävningar och rygglyft. Men även avancerade spänstövningar som balanshopp och känguruhopp.
Sista 20 minuterna är det handboll som gäller. Men man måste inte ha spelat tidigare.
– Nej, det är många som inte har det. Vi spelar med en plastboll och det är inte Bundesligatacklingar. Vi spelar utan studs och utan tacklingar, säger Bjarne Persson.
En som gillar avslutningen extra mycket är Anette Frid som har spelat mycket handboll tidigare och nu är tränare i klubben.
– Hela passet är jättebra. Du får koordination, kondition, styrka och till slut kommer den roligaste biten när vi spelar. Man får belöningen efter de första 40 minuterna, säger Anette Frid.
Handboll Fitness
Vad: Fysträning med och utan handboll.
För vem: Öppet för alla från 16 år. Passar alla som gillar bollsport och samtidigt vill träna hela kroppen.
Vem: Lödde Vikings ordnar. Bjarne Persson är instruktör.
När: Måndagar klockan 20.45–21.45.
Var: Nyvångshallen, Lödde.
Kostar: Gratis. Finns planer på att deltagarna ska lösa stödmedlemskap i Lödde Vikings.
Skoj: En boll i handen gör underverk för humöret. Det här är lika roligt som utmanande.
Träningsverk: Vaderna och låren får en rejäl genomkörare med alla hopp.
Tidigare delar i serien: Löparglädje (9/12), Chiball (28/10), Dans 80/90 (30/9), Grit (26/8), Orientalisk dans (19/8), Sommargympa (8/7), Barnvagnsgympa (3/6), Träning vid utegymmet (6/5), Ruffie (15/4).
Gå till toppen