Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Gröna fingrar fixar vintervilan på växthotellet

En hundraårig palm, en söderböna och Buddhas hand. Vad har de gemensamt? Alla är övervintrare på Lilla Toscana växthotell strax utanför Arrie by.

Det började med en gemensam dröm om att återvända till barndomens mylla, en gård som blev till salu vid rätt tillfälle och ett tips på en udda affärsidé från en bekant.
För andra säsongen öppnar Anette Trönnberg Lundin och sambon Zacharias Williamsson upp sitt växthus för övervintrare från hela södra Sverige.
– Man måste våga testa och det har gått över förväntan, säger Zacharias Williamsson.
– Det har alltid varit en dröm att flytta ut på landet och de flesta har varit väldigt positiva, säger Anette Trönnberg Lundin.
På många sätt påminner verksamheten om ett vanligt hotell. Gästerna checkar in i oktober–november och stannar till framåt vårkanten. Frukostbuffé, barhäng och spabehandlingar ersätts med gödning, vattning och pyssel av gröna fingrar.
Och som alla hotell vänder sig Lilla Toscana till en nischad målgrupp. Att ta klivet från den råkalla februaridagen in i växthuset och byta utsikten över kala åkrar mot rad efter rad av prunkande palmer och olivträd är lite som att byta plats och årstid. Hotellets namn skvallrar om inriktningen.
– Just nu är växterna lite vintertrötta som vi andra. Det händer inte så mycket, men frampå våren när allting blomstrar är det värsta Medelhavskänslan här, säger Anette Trönnberg Lundin.
De båda träffades på en utbildning för grafisk formgivning. Hon har fortsatt på samma bana och arbetar hemifrån, han har ett dagjobb som trädgårdsmästare.
– Mina föräldrar hade trädgårdsodling och det var bara en tidsfråga innan jag också började. Det är härligt med växter, säger Anette Trönnberg Lundin.
Vissa besökare slår mer rot än andra och många av årets hotellgäster är återvändare. En palm som började sitt liv som planta på Kreta har drygt två decennier och 3,5 meter senare växt ur garaget där den förvarades av sin ägare och är numera bofast.
Släkten får också stå pall på hotellet. För ett halvsekel sedan petade Anette Trönnberg Lundins gammelmoster ner två apelsinkärnor i en kruka. Det blev två träd och ett har överlevt. Efter åratal på en Stockholmsbalkong gick flytten till Skåne. Anette Trönnberg Lundin menar att det finns en hel del personliga favoriter i det gröna klientelet.
– Alla är häftiga på sitt sätt, men det är lite speciellt med de som kommer tillbaka, när man ser hur mycket de har växt. När man hämtar upp dem hos ägaren året efter går de knappt in i släpet.
Det var början på historien om växthotellet. Och slutet?
– Vi har så många planer. Kanske öppnar vi upp ett mikrobryggeri längre fram, säger Zacharias Williamsson.

Om växthotellet

Växthotellet är ett 2000 kvadratmeter stort växthus som ligger strax utanför Arrie by.
På hotellet samsas cirka tusen gäster på 200 pallar.
Under vår och sommar odlas också 55 000 plantor storblommig bolltagetes i de andra växthusen på gården.
Gå till toppen