Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är Skånes mest utsatta bostadsområden

Sveriges mest otrygga områden brottas med gängkriminalitet, öppen narkotikahandel, religiös extremism och lågt förtroende för polisen. En ny polisrapport listar vilka platser som har störst problem.

53 olika bostadsområden pekas ut i polisens rapport, och de flesta är miljonprogram byggda på 60- och 70-talet. Här handlas det öppet med narkotika och våld är vanligt förekommande – mest mellan kriminella, men också våld som kan drabba andra.
För Skånes del listas utsatta områden i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Landskrona (se lista).
Rapporten listar även 15 särskilt utsatta områden där kriminaliteten har gått ännu längre och parallella samhällsstrukturer vuxit fram, dit människor vänder sig istället för att få hjälp från polisen. Dessa områden brottas också med religiös extremism och personer som väljer att resa till krigsområden i exempelvis Syrien för att delta i striderna. I Skåne räknas Rosengård och Seved in i denna kategori.
– Av dessa femton områden kommer fjorton att bli "prioriterade områden" där vi kommer att lägga extra resurser, säger Linda Staaf, nationell underrättelsechef.
Detta innebär bland annat att polisen kommer att tillsätta en extra områdespolis per 5000 invånare och genomföra riktade insatser mot den organiserade brottsligheten.
– Men framförallt ska vi ha synliga poliser i områdena och samverkan med andra samhällsaktörer.
De områden som "bara" räknas som utsatta områden kommer inte att få personalförstärkning, men däremot kommer varje polisregion att i samverkan med kommunen göra upp en handlingsplan för hur det brottsförebyggande arbetet i varje område ska gå till.

Utsatta områden i Skåne

Riskområde:
Helsingborg: Adolfsberg/Dalhem/Drottninghög.
Utsatta områden:
Landskrona: Koppargården.
Malmö: Holma och Kroksbäck.
Kristianstad: Gamlegården och Charlottesborg.
Särskilt utsatta områden:
Malmö: Rosengård söder om Amiralsgatan och Södra Sofielund (Seved).
Gå till toppen