Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Låt universitet och högskolor ta ut en valfri terminsavgift”

Vi föreslår tre reformer som förbättrar kvaliteten på landets universitet och högskolor, men som också markerar deras särställning.
Det skriver tre företrädare för Studentföreningen Ateneum.

Professorsinstallation i Lund. Ska Sveriges högre utbildning stå sig i den internationella konkurrensen måste universiteten åter få en upphöjd särställning, skriver tre företrädare för Studentföreningen Ateneum.Bild: Rolf Olsson 1999
Ska Sverige hänga med i utvecklingen och stå sig i den internationella konkurrensen måste den högre utbildningen stärkas. Universiteten måste åter få en upphöjd särställning och inte likt idag ses som en förlängning av gymnasieskolan.
Studentens tidigare så självklara strävan efter bildning överskuggas idag av allt mer renodlade yrkeskvalificerande utbildningar. Att studenter bedriver högre studier med sikte på en specifik anställning medför i sig ingen konflikt med de klassiska bildningsidealen. Däremot blir en konsekvens ett snävare fokus där humanioras roll framstår som alltmer diffus. De humanistiska ämnena medför en typ av kunskap som är betydligt svårare att mäta.
Den tidigare stolta studentidentiteten är i mångt och mycket förlorad och universitetsstudierna har blivit en utbildning bland alla andra. Det gör i sin tur att studenterna tar studierna på mindre allvar och att omgivningens förväntningar på studenterna blir lägre. Det krävs nya drivkrafter för att öka studenternas ambitionsnivå.
Vi föreslår tre reformer som förbättrar kvaliteten på landets universitet och högskolor, men som också markerar deras särställning.
* Förändra de högre utbildningarnas finansiering. Dagens system gör det lönsamt för universiteten att sänka ambitionsnivån och godkänna så många studenter som möjligt. Resultatet blir fokus på kvantitet istället för kvalitet.
* Låt universitet och högskolor ta ut en valfri terminsavgift, med maxgräns på 25 000 kronor. Avgifter leder till att studenternas val av utbildning blir mer genomtänkt och att studenterna blir mer motiverade till att prestera så bra de kan. CSN:s studielån gör att alla studenter kan betala en studieavgift.
* Uppvärdera humaniora. Många humanistiska utbildningar lider av stora kvalitetsbrister. De är inte heller tillräckligt finansierade. En del av studenterna lägger ner så lite som tio timmar i veckan på sina studier. Allt detta innebär en stor kunskapsförlust, såväl för studenter som för samhället i stort.
Det är dags att ansvariga politiker inser allvaret i bristerna inom landets högre utbildning. Vad som behövs är genomtänkta och konkreta reformer.
 
Philip Norrman, ordförande Studentföreningen Ateneum
Johan Eriksson, 1:a vice ordförande Studentföreningen Ateneum
Daniella Nilsson, 2:a vice ordförande Studentföreningen Ateneum

ATENEUM

Studentföreningen Ateneum består av liberala och konservativa studenter sedan 1934 i Lund, och har cirka 250 medlemmar.
Gå till toppen