Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Polisen och tjuven blev vänner för livet

Deras vänskap började på var sin sida om lagen. I dag är polisen Johan Carlsson och före detta missbrukaren Peter Klang bundisar för livet.

Polis och tjuv – ett klassiskt tema som kan få vilken historia som helst att bli till ett äventyr. I Johan Carlsson och Peter Klangs värld lade det grunden för en oväntad vänskap.
Deras vägar korsades första gången för nästan tio år sedan när Peters liv var kantat av brottslighet och missbruk.
– Johan var den som hela tiden haffade mig. Han grep mig lite överallt och hade en sådan koll på vad jag gjorde, säger Peter och berättar att han tyckte att Johan var ”skitjobbig i början”.
– Vi träffades titt som tätt, mycket på grund av småkriminalitet från hans håll. Men jag hade aldrig några problem med Peter. Åkte han dit så åkte han dit, så var det med det, säger Johan som jobbar som polis i Helsingborg.
– Jag har suttit inne i tio år och missbrukat i 30, säger Peter som i dag är nykter och hjälper andra till drogfrihet på träffpunkten LP-kontakten i Helsingborg.
En vändning som han till stor del tackar polisvännen Johan för, som ingrep när allt var som värst.
– Sista gången vi träffades i den världen fick jag känslan av att han verkligen bryr sig om människor och vill dem väl. Då blev jag lite förvånad. Tjuv och polis handlar ju om att bli jagad eller att jaga. Fast Johan satte sig ner och pratade med mig i över en timme på polisstationen och jag kände att det var tvunget att ske en förändring, säger Peter.
Johan minns samtalet.
– Peter var rätt uppriven och trött på att leva det livet han levde. Jag brukade alltid skoja med honom och säga ”när jag tog dig senaste gången”, men just den dagen sa han att det var för sista gången. Han verkade extra mottaglig då, kanske är det därför som vi fick till ett bra samtal.
Deras riktiga vänskap utvecklades först efter att Peter blev nykter, några år senare när de båda råkades igen.
– Nu är vi båda på samma sida lagen, jag har fått ett liv igen och Johan har följt mig på den vägen, säger Peter.
– Peter är jävligt trevlig och rolig, lätt att tycka om. Men för mig krävdes det att han skulle vara nykter, annars hade jag inte känt så. Nu träffas vi, snackar, tar någon fika, håller kontakten och det kan gå tid mellan gångerna men på något sätt hörs vi alltid av. Det är fint, säger Johan.
Vad betyder det för er vänskap att ni först möttes som polis och tjuv?
– Jag kan se det komiska i det, även om det också finns många tragedier i historien. Det är rätt fantastiskt att vi är kompisar i dag. Jag har en annan vän som är åklagare som har satt dit mig flera gånger. Det är rätt häftigt – de flesta människor är ju fantastiska människor, säger Peter.
Gå till toppen