Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Politisk strid efter Alfons Åberg-skräcken

En förskolas beslut att inte visa film på grund av ett barns Alfons Åberg-skräck väcker nu politisk strid.
”Det är en enorm överdrift att stoppa all filmvisning på grund av detta”, säger gruppledare Fredrik Sjögren (L).

Bild: Dan Hansson / SvD / TT
Sadelmakarebyns förskola i Bunkeflostrand har tagit beslutet att stoppa all visning av film.
Detta sedan ett föräldrapar anmält förskolan till Skolinspektionen.
Läs mer: Alfons Åberg-skräck stoppar all filmvisning på förskola
Parets barn har enligt anmälan haft "ohyggliga mardrömmar" efter att ha sett klipp från "Alfons och odjuret". Föräldrarna menar att filmen inte borde ha visats på grund av "dess förskräckliga art".
"Nej," svarar föräldrarna på frågan om personalen har försökt hjälpa dem.
Läs mer: Förskola anmäld – Alfons Åberg gav barnet mardrömmar
"Ingen information innan filmvisningen och ingen information på mitt barns reaktion när vi hämtade," står det i anmälan.
Högst politisk ansvarig för kommunala förskolor i Malmö är förskolenämndens ordförande Rose-Marie Carlsson (S).
Hon vill inte göra politik av den enskilda förskolans beslut att stoppa all filmvisning.
– Det här har hanterats på förskolan. Det kan finnas saker vi inte känner till på den förskolan, säger hon.
Hur ser du på förskolans beslut?
– Jag går inte in och styr med hela handen. Det här är en verksamhetsfråga som ska hanteras på förskolan, säger Rose-Marie Carlsson.
Har ni i förskolenämnden diskuterat filmvisning i pedagogiken?
– Nej, det har inte diskuterats. Det går tillbaka till verksamheten och vilken pedagogik de använder. Om det är bra eller dåligt att visa film på förskolor har jag ingen uppfattning om.
Vilken är din relation till Alfons Åberg?
– Jag läste Alfons för min son. Alfons är en go liten kille med sina funderingar och lösningar. Där finns lite eftertanke. Nu har jag mitt tredje barnbarn på väg och ser fram emot att få läsa sonens Alfonsböcker för barnbarnen.
Rosemarie Carlsson tänker inte lyfta filmstoppet politiskt i grundskolenämnden.
Men nämndens andra vice ordförande, Anneli Bojesson (L), har formulerat en enkel fråga som i kommunfullmäktige ska besvaras av kommunalrådet Anders Rubin (S).
”Anser du, som ansvarigt kommunalråd, att det är rätt att ge vika för några föräldrars åsikter och därmed låta dem styra över förskolepedagogiken istället för den utbildade personalen?” lyder frågan.
– Principiellt är det viktigt att föräldrarna inte i för stor utsträckning går in och påverkar verksamheten. Där har vi politiker ett ansvar, så att professionen kan utföra sitt arbete på ett riktigt sätt, säger Anneli Bojesson.
Liberalernas gruppledare i kommunfullmäktige. Fredrik Sjögren, reagerar starkt på Sadelmakarebyns filmstopp.
– Jag har själv barn i förskoleåldern och har sett "Alfons och odjuret" flera gånger. Filmen handlar om Alfons ångest efter att han har varit elak mot ett annat barn, säger Fredrik Sjögren.
– Budskapet är tydligt mot mobbning. Det är upp till varje förälder vad man visar för sina barn. Men förskolans roll är att förbereda barn för livet. I livet finns svårigheter, mobbning och oro. Det är något förskolan måste diskutera och ta hand om.
– Det är en enorm överdrift att stoppa all filmvisning på grund av vad några föräldrar säger. Det är ett väldigt märkligt beslut, säger Fredrik Sjögren.
Förskolan ska ha ett uppföljande möte med de anmälande föräldrarna.
Från Sadelmakarebyns förskola betonas nu att filmstoppet är tillfälligt.
– Vi kommer absolut att visa film igen när det finns ett pedagogiskt syfte. Likväl som vi läser böcker eller spelar musik så har också filmen sin plats i den pedagogiska verksamheten i förskolan, säger förskolechef Eva Danerhall i ett pressmeddelande från Malmö stad.
Gå till toppen