Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vikenvarvet ställs in efter namnkonflikt

Loppet som skulle ha ordnats för fjärde gången i sommar ställs in efter att Göteborgsvarvet påpekat att man äger rätten till namnet "varvet".
"Vi måste ta en paus och tänka igenom hur vi ska göra", säger Vikenvarvets arrangör.

Namnbyte väntar sannolikt för Vikenvarvet. Göteborgsvarvet har registrerat varumärket "varvet" i sammanhang som rör motionslopp.Bild: Stefan Ed
Göteborgsvarvet har skyddat namnet ”varvet”. Det fick Carin Jönsson veta i somras, i samband med att hon och hennes träningsföretag Sans & balans arrangerade motionsloppet Vikenvarvet för tredje gången. Då fick hon ett mejl från arrangörerna i Göteborg som påpekade att namnet inte var okej.
Sedan dess har hon undersökt vad som gäller och funderat kring namnet. Nu är det bestämt att loppet ställs in i år.
– Vi måste ta en paus och tänka igenom hur vi ska göra. Om vi byter namn vill vi inte riskera att hamna i samma situation igen. Det kan också hända att det blir en ändring så att Göteborgsvarvet måste backa.
Vikenvarvet anordnas i samband med Vikenfesten. I fjol sprang 198 deltagare och runt 40 barn. Överskottet går till Barncancerfonden, i fjol blev det drygt 14 000 kronor.
– Vi har registrerat ”varvet” eftersom Göteborgsvarvet kallas så i folkmun, säger Bo Edsberger, varvsgeneral och ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Han poängterar att friidrottsförbundet, som arrangerar loppet, inte tänkt ta strid i frågan eller varit ute efter att stoppa Vikenvarvet.
– Vi har påtalat att vi har rätt till namnet varvet och inlett en dialog. Vi vill gärna samarbeta. Vi erbjöd henne hjälp med arrangemangskostnader, men hon hörde aldrig av sig.
Carin Jönsson säger att de hade mejlkontakt i somras.
– De erbjöd oss muggar och nummerlappar, men det hjälper inte oss. Vi har lagt ner mycket pengar på att ta fram en logga och reklammaterial. Första året slukades hela vinsten av det, nu måste vi börja om från början igen.
Enligt Bo Edsberger är det inte ovanligt att Göteborgsvarvet kontaktar lopp som använder sig av namnet ”varvet”.
– Vi måste värna om det varumärke vi har. Det är en viktig inkomstkälla för friidrotten i Göteborg.
Just nu väntar ett ärende på att avgöras i Patentbesvärsrätten, PBR. Loppet Slussvarvet i Trollhättan har, trots skyddet, fått sitt namn registrerat hos Patent- och registreringsverket, vilket Göteborgs Friidrottsförbund överklagat.
– Vi ligger extra lågt i väntan på det. Vi har sökt och fått ett skydd, men om det ändras så rättar vi oss efter vad PBR säger.
Också Carin Jönsson inväntar avgörandet. Hon ser det som en principfråga.
– Jag ifrågasätter om de verkligen kan varumärkesskydda ett svenskt substantiv, som "varv". Det kan vara bra att lyfta frågan. Jag har inga hard feelings mot dem, jag är bara förvånad över hur det fungerar.
Hon räknar med att Vikenvarvet ska genomföras igen, under nytt eller gammalt namn, år 2017.
Gå till toppen