Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Zikaviruset och orimliga abortregler drabbar kvinnor dubbelt.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Zika är ett lömskt virus. Det sprids med myggor och hos den som i övrigt är frisk ger det ofta inga symptom alls eller bara en lätt infektion. Men för den som är gravid kan infektionen få förödande konsekvenser.
Viruset misstänks kunna orsaka en fosterskada – mikrocefali – som innebär att barnet föds med onormalt litet huvud och hjärnskada. I Brasilien befaras viruset ligga bakom att fler än 4 000 barn har allvarliga men.
Smittan sprids nu snabbt i främst övriga delar av Latinamerika och Karibien. Enstaka fall av zikainfektion har också rapporterats från USA, Kina och Europa och viruset misstänks även kunna spridas via kroppsvätskor. Men det är där myggorna finns som risken är störst och flera resebolag och flygbolag har låtit gravida kostnadsfritt avboka resor till drabbade områden.
För kvinnorna som bor i dessa områden är det värre. De erbjuds inte mycket mer än rådet att inte bli gravida. Helt värdelöst, naturligtvis, för den som redan väntar barn.
Viruset sätter nu fokus på den orimliga abortlagstiftningen i en lång rad länder i regionen och den restriktiva inställningen till preventivmedel.
I Brasilien är abort endast tillåten om kvinnans liv är i fara, om graviditeten är resultatet av en våldtäkt eller om fostret har en mycket allvarlig skada. Det betyder inte att abort inte förekommer. Enligt en artikel i Dagens Nyheter genomförs varje år cirka 850 000 aborter på privata kliniker där det kostar omkring 30 000 kronor att genomföra en olaglig, men säker, abort.
Många kvinnor som inte har råd söker sjukhusvård efter billigare och osäkra aborter.
"Man kan säga att det bara är lagligt för de rika att göra abort i Brasilien. De fattiga har inte den möjligheten", säger Drauzio Varella, läkare i landet.
Brasilien är inte värst i klassen. I exempelvis El Salvador och Nicaragua är aborter totalförbjudna, även efter våldtäkt och då kvinnans liv är i fara. I spåren av zikaviruset har debatten om aborter återigen blossat upp i dessa länder. Läkare och organisationer som driver frågor om kvinnors rättigheter betonar det faktum att det är de fattigaste kvinnorna som lämnas utan hjälp – mammor som har små möjligheter att ta hand om ett svårt skadat barn.
Bakom abortmotståndet i Latinamerika står konservativa politiker i en ohelig allians med religiösa krafter, både från protestantiska väckelsekyrkor och från den katolska kyrkan. FN har uppmanat bland annat Brasilien att göra undantag från sin abortlagstiftning i samband med zikaepidemin och även att erbjuda preventivmedel.
Osäkerheten är fortfarande stor kring virusets egenskaper och smittvägar. Klart är dock att det måste tas på stort allvar och bekämpas globalt, vilket Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterat.
Men viruset sätter också fokus på att flickor och kvinnor i många länder fortfarande inte har rätt att själv bestämma över om och när de vill ha barn.
Det är inte bara i Latinamerika som det finns mäktiga religiösa och politiska krafter som vill neka kvinnor möjligheten att bestämma över sin kropp. Lyssna bara på de republikanska presidentkandidaterna i USA, på Donald Trump, Ted Cruz och Marco Rubio. Eller på konservativa politiker i Polen.
För dem är valet så enkelt: de säger nej.
Gå till toppen