Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förslaget: Ersätt id-kontrollerna med fingeravtryck

Mattias Andersson ser inget slut på gränskontrollerna, men däremot en möjlighet att effektivisera – med avläsning av pupiller eller fingeravtryck.
Många är pendlarna som stått i kö vid gränskontrollen på Hyllie station eller Kastrups flygplats.
Läsaren Mattias Andersson vill därför ta bort de bemannade kontrollerna och helt automatisera identifikationsprocessen. På så sätt blir kontrollerna mer tidseffektiva.
Såhär skriver Mattias:
“Avläsning av pupiller eller fingertoppar kan tillämpas i obemannade kontroller. Bolagen som idag bedriver tågtrafik över bron skulle sannolikt tjäna på att gemensamt införa en teknisk lösning. Teoretiskt borde det räcka med en station, som placeras på antingen den svenska sidan eller den danska sidan av Sundet.
Att vara registrerad i systemets databas över godkända identiteter blir ett krav för passage. Identifieringarna skulle ske både fortare och säkrare. De som inte klarar att passera kontrollen hänvisas till en särskild kontroll av eventuella id-handlingar. Skulle den resande sakna id-handlingar blir det hänvisning direkt till polisen, och den resande är då inte längre ett problem för trafikbolagen”.
Vad tycker du? Hur är din resa? Vill du dela med dig av dina upplevelser? Mejla nicolai.grant@sydsvenskan.se och berätta. Skicka gärna bilder också!
Gå till toppen