Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mamma och dotter födda på samma dag

Samma dag som hon fyllde tjugo födde Anna-Lena Iskra sitt första barn, dottern Alexandra. Sedan dess har de alltid firat den 13 februari tillsammans, på det ena eller andra sättet, de jämna dagarna lite extra, de däremellan lite olika.

Anna-Lena Iskra, till vänster, fyller 50 år den 13 februari, samtidigt som hennes dotter Alexandra Dieye blir 30 år. Båda bor i Malmö.Bild: Lars Dareberg
I morgon fyller Anna-Lena Iskra femtio och dottern Alexandra Dieye trettio. Dagen firas med öppet hus på eftermiddagen och fest med åttiotalistema (50+30) på kvällen.
Anna-Lena Iskra har hämtat inspiration från den dansanta tv-serien ”Fame” och lagt till mycket rosa och allt annat än diskret sminkning.
Eddie Murphyfilmen ”En prins i New York” har väglett Alexandra Dieye.
– Det blir mycket svart och guld.
Anna-Lena Iskra gillar bak och fix så tidiga gäster kan se fram emot smörgåstårta och säsongsrelaterat bakverk.
För de som stannar kvar bjuder lördagkvällen på läckerheter tillagade av Anna-Lenas make Robert och på diverse aktiviteter. Quizz, pictionary med lera och dj, förkroppsligad av bror/morbror, garanterar att stämningen håller sig på topp.
För mor och dotter är det fortfarande speciellt att dela sin födelsedag. Att smyga iväg har aldrig varit aktuellt.
– Vi har alltid firat tillsammans och älskar att fylla år. De första fem åren var det din och min dag, säger Anna-Lena Iskra.
Alexandra Dieye fyller i:
– Det blir en annan dimension. När jag var liten sjöng mamma först för mig, sedan sjöng jag för mamma.
De har inte bara födelsedagen gemensamt. Både mor och dotter har valt att arbeta med utsatta människor.
– Jag har aldrig haft en tråkig dag på jobbet, säger Anna-Lena Iskra som är samordnare vid gymnasiesärskolan i Valdemarsro för unga med kognitiva funktionsnedsättningar.
– Vi ger ungdomarna en fritid efter skolan utifrån deras egna behov.
Vid sidan av arbetet har hon vidareutbildat sig till LSS-handledare.
– Jag lärde mig mycket nytt och jag fick ord på vad jag trott på sedan innan.
Alexandra Dieye är biståndshandläggare utbildad vid Socialhögskolan i Malmö med inriktning mot äldre och personer med funktionshinder, ett arbete som inte alltid är så enkelt.
– Oftast blir det bra, men det handlar om människor som är sjuka, deras liv ändras och de befinner sig i den kanske mest utsatta situationen någonsin. Man måste vara ödmjuk i jobbet. Det är också spännande att få följa med på resan till återhämtning eller när de hittar sig själva i den nya vardagen.
Resa och besöka nya platser är ett gemensamt intresse fast på lite olika sätt. Till skillnad från sin dotter tältar Anna-Lena Iskra gärna. Just i år var planen att fira dagen i värme, sol och pool men Alexandra Dieye och sambon Daniel Eriksson väntar sitt andra barn om en månad så resan har fått skjutas fram till höstkanten.
Anna-Lena Iskra är en engagerad mormor.
– Det är bara lycka. Hos mormor och farmor är allt tillåtet.
När de fyllde tjugo respektive fyrtio gav mor och dotter varandra en resa till Stockholm i present. Det blev händelserikt.
– Vi skulle på teatern och sprang in i Carola, hade snöbollskrig och blev magsjuka, berättar de.
Så här tio år senare blir det antagligen inte mindre händelserikt. Möjligen bara på snöfronten.

Anna-Lena Iskra

Familj: Maken Robert Iskra, döttrarna Alexandra och Angeliqua Dieye, barnbarnet Amélie, Roberts son André, föräldrar, syskon.
Gillar: Tälta, träna, god mat och vin. ”Jag ser fortfarande det som en lyx att äga min tid efter jobbet sedan flickorna blev vuxna.”
Aktuell: Fyller 50 år den 13 februari.

Alexandra Dieye

Familj: Sambo Daniel Eriksson, dotter Amélie, 2,5 år, liten flicka på väg, föräldrar, syster, styvfar.

Gillar: Att resa.

Aktuell: Fyller 30 år den 13 februari.

Födelsedagsmåste: Hembakade semlor.

Gå till toppen