Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äntligen en kvinna på väggen

Nitton män hänger på Rådhusets väggar. Nu får de till slut sällskap av en kvinna: kommunfullmäktiges förra ordförande Annika Annerby Jansson (M).

Internationella sekreteraren Georg Heuwing och kommunfullmäktiges förra ordförande Annika Annerby Jansson (M) avtäcker porträttet som konstnären Mats Rydstern målat.Bild: Ingemar D Kristiansen
Alla fullmäktiges ordförande är avporträtterade i Rådhuset. Och i Lund har de, ända sedan 1800-talet, bara varit män. Men på fredagseftermiddagen avtäcktes porträttet av Annika Annerby Jansson, som var ordförande i åtta år fram till 2014.
Nuvarande fullmäktigeordförande Lennart Prytz (S) höll ett kort tal.
– Du är ekonomiskt medveten och har alltid hållit dig innanför ramarna. Därför är du väl värd en tavla, avslutade han innan Annika Annerby Jansson tillsammans med internationella sekreteraren Georg Heuwing lät täckelsen falla.
Och den avporträtterade verkade nöjd med kreationen.
– Jag tycker att det är en fantastisk målning, sa hon.
Men trots att hon hade samma kläder i verkligheten som på bilden var det något som skiljde.
– Idag när jag såg dig så insåg jag att du inte har samma färg på håret, konstaterade konstnären Mats Rydstern.
– Ja, det vet alla som känner mig att jag kan byta flera gånger om året, svarade Annika Annerby Jansson.
Gå till toppen