Kultur

Inte bara bajs när Stalfeldts älskade barnböcker får liv

Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld

Sverige, 2016. Regi: Linda Hambäck. Röster: Mia Skäringer, Klara Zimmergren, Rikard Wolff (berättare). Barntillåten. Längd: 0.45.
"Bajsfilmen" är en något missvisande titel då Linda Hambäck ("Tänk om...") gör film av Pernilla Stalfelts populära och pedagogiska barnböcker.
Dolores och Gunellen.Bild: Folkets bio
Bara inledningen anknyter till storsäljaren "Bajsboken" (1997), när figuren Gunellen drabbas av förstoppning, och vi får en lektion i avföring, avlopp och bakterier – och hur svårt vissa vuxna har att prata om kroppsfunktioner.
Därefter avhandlas de ämnen och frågeställningar som Stalfelt tagit upp i sina andra böcker, bland annat hår, våld, döden, kärleken och spöken.
Det blir en underfundigt komisk och späckad 45-minuterslektion med Rikard Wolff som berättare/magister, och med Mia Skäringer och Klara Zimmergren som ger röst åt Dolores och Gunellen.
De två vännerna bor i en trävilla i en småstadsidyll. Dolores är den ordningsamma med välkammat hår, medan burrhåriga Gunellen är mer lössläppt och barnslig, och planerar att resa ut i världen.
Kring dem kretsar en tystlåten taxichaufför som Gunellen ska åka iväg med – men resan skjuts hela tiden upp, och under tiden hinner han förälska sig i Dolores.
För animationen står Dockhuset Animation som tidigare gjort eleganta filmer av "Vem"-böckerna, efter Stina Wirséns böcker. I jämförelse är Stalfelts teckningsstil kantig, och överfört till film blir det lite yxigt om än kongenialt med förlagan.
Gå till toppen