Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bageri säljer ”lyxnegerbulle” – ägaren tänker ha skylten kvar

Farmor Elsas bageri och café säljer chokladbollar under namnet "lyxnegerbulle". Nu rasar kunder på sociala medier mot det förlegade språkbruket.

Martin Thuvesson bor i Svedala sedan sex år tillbaka och har hela tiden varit en trogen kund hos Farmor Elsas bageri och café.
Men när han under lördagsmorgonen steg in på bageriet såg han en skylt i disken som fick honom att tappa hakan: ”Lyxnegerbulle 20 kr”.
– Jag blev riktigt förbannad och sa till dem som jobbade att jag inte tänkte handla mer hos dem. Jag sa också att jag hade tagit en bild på skylten och att jag tänkte dela den på sociala medier. ”Ok, gör du så”, sa kvinnan jag pratade med, säger Martin Tufvesson.
Han är övertygad om att skylten är ny.
– Om skylten hade stått där länge så hade jag sett den under de år jag handlat hos dem, säger han.
Att använda n-ordet idag anses föråldrat och rasistiskt. Enligt Språkrådet uppfattas ordet som nedsättande och som mer eller mindre oanvändbart.
På Facebook har bageriet fått hård kritik för sitt namnval.
”Ni borde verkligen veta bättre. Det är 2016, det heter chokladbulle”, skriver en person. ”Har aldrig besökt detta ställe och kommer så länge de behåller sin unkna attityd till ordval av utbjudna varor inte heller göra det”, skriver en annan.
Michael Nilsson är delägare i bageriet sedan 2010 och bekräftar att skylten är äkta.
– Det har hetat så sen 1918, så det är ingen nyhet. Googla själv.
Hur länge har ni haft skylten uppe?
– Den har varit där sen bageriet öppnade 1963, så jag fattar inte varför detta är en nyhet.
Många kunder är arga över ert namnval. Hur ser du på det?
– Då får de köpa chokladbollen! Vi har fem olika sorters bollar och alla kan inte heta chokladboll.
Du har ingen förståelse för att folk blir provocerade?
– Nej, absolut inte. Om vi har en kund som reagerar på namnvalet så står det tio kunder bakom som bara skrattar. Jag skulle säga att det är 1 av 500 som provoceras av detta.
Kommer du att ha skylten kvar?
– De säljer mycket, så antagligen.

Ordet ratas av Språkrådet

I "frågelådan" på Språkrådets hemsida ställs frågan om n-ordet är ett neutralt ord. Svaret lyder så här:
"Nej, neger är inte neutralt. [...]
Ordet har kommit att uppfattas som nedsättande. Detta beror sannolikt på att motsvarande ord på engelska (negro) under en lång tid undan för undan har glidit nedåt på stilskalan och nu av många uppfattas som ett skymford.
Det hjälper inte att hänvisa till att neger kommer av latinets niger som betyder 'svart'. Ordet har av utomspråkliga skäl blivit så gott som oanvändbart. Detta gäller även i sammansättningar som negerboll."
Gå till toppen