Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Fattiga ska bli fattigare och rika ska bli rikare”

Företrädare för Socialdemokraterna och LO i Skåne menar att sänkta ingångslöner inte skapar nya arbeten.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Borgerligheten har alltid argumenterat för sänkta löner. På 1960-talet var det kvinnorna som skulle stå tillbaka – nu är det ungdomar och nyanlända.
På Centerns kommundagar förklarade Centerns partiledare Annie Lööf att hon är beredd att lagstifta om särskilda avtal för nyanlända med ”betydligt lägre ingångslöner”.
Det är häpnadsväckande att Annie Lööf är beredd att undergräva den svenska modellen genom att lagstifta om lönenivåer och utifrån etnisk tillhörighet. Det är en cynisk politik.
Under de borgerliga regeringsåren sänktes arbetsgivaravgifterna för unga. Det gav samma effekt för företagen som sänkta löner.Resultatet blev att det skapades väldigt få jobb till mycket höga kostnader.
Det finns heller ingen forskning som visar att sänkta ingångslöner skapar fler jobb.
Liberalerna lade i torsdags fram förslag som liknar Centerns väsentligt lägre ingångslöner för nyanlända. Moderaterna föreslår en ”förenklad första jobbet-anställning”, en provanställning på max 18 månader där upp till 40 procent av en heltid kan vara en obetald utbildning eller praktik.
De borgerliga partiernas förslag ligger i linje med vad arbetsgivarsidan driver. De innebär än lägre löner för dem som redan har låga löner och billigare arbetskraft för arbetsgivarna.
Borgerlighetens förslag kommer i ett läge där svensk ekonomi är starkare än på länge och företagen känner optimism. Det finns således få ekonomiska argument för sänkta ingångslöner.
Om de lägsta lönerna på arbetsmarknaden sänks sjunker också efter en tid lönenivån för dem som har högre lön. Sänkta lägstalöner är i praktiken samma sak som generellt sänkta löner.
Det finns mycket som talar emot att sänkta löner är rätt väg för att nå full sysselsättning. Att sänka ingångslönerna i yrken som redan har en låg ingångslön skapar inte fler arbeten. Det skapar fler arbetande fattiga. Fattiga människor i ett rikt samhälle är en förlust i välfärd. Resultatet blir att klyftorna i samhället ökar.
Borgerlighetens förslag är tydligt ideologiska. Fattiga ska bli fattigare och rika ska bli rikare. Det visar också vad syftet med kraven på lägre ingångslöner egentligen handlar om.
För Socialdemokraterna kan aldrig vägen mot att nå full sysselsättning gå via sänkta löner. Tvärtom är trygga jobb med en lön som går att leva på det som byggt den svenska modellen och Sverige starkt.
När arbetslösheten är hög och stora grupper står utanför arbetsmarknaden visar erfarenheten att lösningen är nya jobb med avtalsenlig lön, utbildning, omskolning och subventionerade anställningar för grupper som står långt från arbetsmarknaden.
Arbetslösheten kan sänkas genom investeringar i infrastruktur, välfärd och bostäder. Det är sådant som skapar arbetstillfällen.
Kraftiga satsningar på utbildning behövs också, dels för att behovet av utbildad arbetskraft ökar, dels för dem som är nya på den svenska arbetsmarknaden och för de ungdomar som saknar gymnasieutbildning.
Det behövs ännu större krafttag för att regeringen ska klara jobbmålet att ha EU lägsta arbetslöshet år 2020.
Magnus Alm
Annelie Karlsson
Niklas Karlsson

SKRIBENTER

Magnus Alm ärordförande för LO i Skåne.
Annelie Karlsson (S) är riksdagsledamot (s) arbetsmarknadsutskottet.
Niklas Karlsson är ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.
Gå till toppen