Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Filmhuset Kino kan mista stöd

Lunds kommun bör inte gå vidare med planerna på Filmhuset Kino.
Det anser kultur- och fritidsförvaltningen och serviceförvaltningen.
– En märklig skrivelse, anser Fredrik Jönsson, Kinos verksamhetsledare.

Tjänsteskrivelsen det handlar om är daterad den 9 februari. Den tar ställning mot att kommunen går hyresvärden Vasakronan till mötes och undertecknar kontraktet på en ombyggnad av Folkets bios lokaler för 16 miljoner kronor. Kommunen äger inte lokalen, men skulle bli den som ställde kraven på anpassningen. Den skulle behöva ske genom en kommunal upphandling.
Kommunen skulle också ta risken att stå med en skräddarsydd lokal, som vore praktiskt taget omöjlig att hyra ut till någon annan än Folkets bio.
Skrivelsen är undertecknad av förvaltningschefen Urban Olsson och kulturchefen Chris Schenlaer.
Under måndagen ska Filmhuset Kino behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau).
– Jag hoppas att ksau inte köper tjänsteskrivelsen. Att de förstått vad vi kom överens om från början. Det finns redan ett beslut av den högsta instansen inom kommunen och det ska verkställas av nämnden. Istället blir det en massa konstiga vridningar av det här ärendet, säger Fredrik Jönsson.
I ett brev till ksau uttrycker han förvåning över tjänsteskrivelsen. Han hade väntat sig besked om för vilken tidsperiod kommunen skulle skriva avtal med Vasakronan och när de 700 000 kronor som kommunfullmäktige redan beslutat om skulle betalas ut.
Fredrik Jönsson avvisar den kritik som uttrycks i tjänsteskrivelsen om att Folkets bio saknar planering för bland annat olika ekonomiska framtida aspekter på ett filmhus. Han anser att den affärsplan som lämnats in ger besked.
Ett ombyggt filmhus innebär betydligt högre hyra. Idag sponsrar kommunen Folkets bio med mer än halva kostnaden.
Tjänstemännen hänvisar till "den nya lokalinvesteringsprocessen", som från och med årsskiftet innebär att externa hyresavtal för belopp över 500 000 kronor ska beslutas av kommunstyrelsen. Den gör att servicenämnden inte kan teckna avtal för Kino-projektet.
Gå till toppen