Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra skåningar döms till fängelse efter gruppvåldtäkt på Bråvallafestivalen

Filmsekvenser, foton och DNA står för bevisningen när fyra män från nordvästra Skåne döms för gruppvåldtäkt på en 17-årig flicka. Samtliga nekar till brott och menar att flickan gav sitt samtycke – men enligt domen var hon så berusad att det inte var möjligt.

Händelsen inträffade under sommaren 2014, då den då 17-åriga flickan åkte till Bråvallafestivalen i Norrköping tillsammans med en kompis. De träffade ett par killar som de pratade med och kom överens om att de skulle träffas i killarnas husvagn för en förfest innan konserterna.
Flickan har sedan själv berättat att hon druckit en hel del sprit medan de var i husvagnen. Det fanns flera personer på plats, bland annat de fyra männen som är mellan 20 och 30 år gamla, och det blev en uppspelt stämning.
17-åringen kommer ihåg att flera började röka men sedan minns hon ingenting förrän hon vaknade i sjukhustältet där hon fick veta att hon hade blivit våldtagen. Hon hade kräkts, grät och var mycket ledsen.
Två av männen döms till tre år och sex månader för grov våldtäkt medan de andra två får tre år för försök till grov våldtäkt. De ska tillsammans betala skadestånd till flickan på 170 000 kronor.
Samtliga fyra män medger att de på olika sätt haft sexuellt umgänge med flickan, men menar att hon frivilligt deltagit i handlingarna. Förutom deras egna berättelser så finns det bevisning i form av film, fotografier och DNA från en av männen. En av de fyra ska också ha skickat ett sms till en vän om händelsen.
Norrköpings tingsrätt dömer att de fyra männen inte kan freda sitt handlande genom att åberopa samtycke eftersom 17-åringen varit i en så särskilt utsatt situation att hon inte varit fri att samtycka. Den rättskemiska undersökningen visade att flickan hade ungefär 2,3 promille under tiden våldtäkten pågick.
Flickan har berättat att hon först försökte förtränga det som hänt men att hon efter att ha sett filmerna mått allt sämre. Hon hade svårt att sköta skolan och blev mycket rädd för män. Till slut fick hon hjälp av en psykolog.
Johan Sederholm, advokat till en av männen som döms för grov våldtäkt, säger att de kommer att överklaga domen.
– Det här är en mycket tråkig historia, men vi menar att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning i det att målsäganden inte var i det skick att hon kunde ge sitt samtycke. Vi kommer helt klart att överklaga domen, säger han.
Juristen Ulrika Rogland, tidigare kammaråklagare i Malmö som har drivit flera sexualbrottsfall, tycker att åklagarens bevisning är stark och tingsrättens bedömning i stora delar rimlig. Men hon är skeptisk till straffet tre och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt.
– Det är ganska milt i förhållande till straffskalan för brottet som börjar på fyra år. Man ger straffreduktion för att förundersökningen tagit lång tid, men jag tycker inte det är ovanligt länge.
Däremot är tre års fängelse för försök ganska kännbart, enligt Rogland.
– Det är det. De får bara ett halvår mindre.
Viktigast, enligt Rogland, är att rätten bedömer att flickan varit i en särskilt utsatt situation – vilket männen också borde ha insett.
– Jag har haft fall där den utsatte haft hög promille eller varit drogad men rätten ändå varit osäker på hennes situation just vid tidpunkten för händelsen. Men jag uppfattar att det har blivit lite fler fällande domar sedan lagstiftningen ändrades från "hjälplöst tillstånd" till "särskilt utsatt situation".
I domen skriver tingsrätten att flickan "haft klart begränsade möjligheter att freda sin sexualitet". Det är för rätten självklart att männen, och ingen annan, bär ansvar för vad som har skett:
"En ung flicka har rätt att kraftigt berusa sig på en festival och umgås med okända killar utan att för den skull behöva räkna med att bli utnyttjad sexuellt" står det i domen.
Gå till toppen