Malmö

Kvinna gick upp 48 kilo på LSS-boende

En 21-årig kvinna har gått upp nästan femtio kilo sedan hon placerades på ett LSS-boende i Malmö i somras.
– Hon håller på att ta sitt eget liv genom att äta ihjäl sig, säger hennes mamma.

En 21-årig kvinna med Prader Willis syndrom, en medfödd kromosomavvikelse som bland annat medför ”omåttlig aptit”, har gått upp 48 kilo sedan i somras och varit nära att äta ihjäl sig på ett LSS-boende i Malmö.
Kvinnan, som trots sin unga ålder placerats på ett boende tillsammans med äldre och dementa, ska ha haft näst intill fri tillgång till mat och godis, trots att Socialstyrelsen är tydlig med att personer med den diagnosen behöver en restriktiv kostbehandling. Annars är risken stor att de drabbas av extrem fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
21-åringens mamma berättar att dottern, som är 154 centimeter lång, vägde 92 kilo när hon kom till boendet i somras. Nu väger hon runt 140 kilo.
– Personer med den här diagnosen saknar förmåga att känna mättnadskänsla. De är hungriga 24 timmar om dygnet. Min dotter kan inte styra detta, det är ett fruktansvärt handikapp, säger hon.
Mamman, som anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, är mycket kritisk till att Malmö stad placerat dottern på ett boende där personalen saknar kompetens för att hantera dotterns hetsätande och utåtagerande beteende. Hon uppskattar att boendet tvingats tillkalla polis tio till femton gånger sedan i somras.
Vid ett tillfälle handfängslades dottern och lyftes ut av sju poliser för att sedan köras till psykakuten. Där ska hon, som så många gånger förr, ha blivit inlagd över natten för att sedan skjutsas tillbaka till boendet där hetsätandet fortsatt.
Susanne Jordal är avdelningschef för LSS-bostäder:
– Vi får inte låsa dörrar eftersom det är en tvångsåtgärd som vi inte har rätt att göra. Istället måste vi hitta andra möjligheter för att begränsa tillgången till mat. Det är där vi har brustit. Vi har inte hittat rätt metoder, säger hon.
Enligt Susanne Jordal har en rad åtgärder vidtagits för att komma tillrätta med situationen.
– Jag förstår verkligen mammans oro. Det är en hälsorisk med så stor viktökning. Vi har inte så mycket kunskaper om detta ännu. Och det kan uttryckas som en brist i kompetens hos oss. Och kanske har det tagit lite tid, det får vi väl ta på oss, säger hon.
Så sent som i januari, mer än sex månader efter att 21-åringen flyttade till boendet - skriver personal på boendet i en lex Sarah-anmälan att situationen är "ohållbar" och att kvinnans viktökning - 20 kilo de senaste två månaderna - innebär "stora hälsorisker!!!". I anmälan framgår också att dottern själv fått gå och handlat mat, samt att det rått "oenighet i personalgruppen hur problematiken skall bemötas".
Mamman anser att insatserna kommit för sent och dessutom varit värdelösa. Grundproblemet är att dottern är felplacerad, menar hon.
– Min dotter är så glad över att snart fylla 22 år. När jag träffat henne har jag känt en rädsla över att det inte är hennes födelsedag jag måste planera inför, utan hennes begravning. Hon håller på att ta sitt eget liv genom att äta ihjäl sig.
– Hade detta hänt medan hon var barn och bodde hemma hade de tagit henne ifrån mig och anmält mig för barnmisshandel. Men det verkar vara fullkomligt okej att tillåta samma sak på ett LSS-boende som åberopar självbestämmanderätten.
Gå till toppen