Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skejtparken är halvklar

Söderlyckan är namnet på den nya skejtparken. Mellan Mejeriet och Ringvägen breder betongen ut sig men ännu är det långt ifrån åkbart.

Armeringsjärnen sticker ut här och där men det mesta av de ovala och rundade partierna är klara. Gjutning sker i etapper när vädret tillåter och just nu är det inte särskilt tillåtande.
– Det är helt tokigt nu med sol och regn och temperaturväxlingar, säger Dave Toms.
Han kommer från Australien och är numera bosatt i Sverige för att bygga skejtparker. Det började med Stapelbäddsparken i Malmö och har fortsatt sedan dess. Dave Toms är också gammal skejtare med blick för vad som fungerar och inte.
– Minsta ojämnhet känns av åkarna.
På grund av de ovala ytorna är det handslipning som gäller.
– Det blir små gjutetapper eftersom vi inte har några rörelsefogar och det är sprickkänsligt, säger Niklas Laakmann, projektledare på Hifab.
Betongen kräver värme för att bli hård. Bottnarna gjuts till sist, för alla skejtparkbyggare vet att när botten är på plats då blir åkarnas lust att skejta genast så stor att byggstängsel inte avskräcker.
Parken är ritad av Fabian Narin som inte bara är civilingenjör på Pivotech, utan även skejtare.
Måste man vara skejtare för att designa en skejtpark?
– Jag tror inte det lyckats annars, säger han.
Bakgrunden har kommit till nytta under de många mötena med Lunds skejtförening.
– Vi har haft en dialog för att översätta deras tankar och visioner. Interaktionen med hantverkarna är också viktig. Fastän vi har en 3D-modell så hittar de grejer som inte syns, säger Fabian Narin.
Anläggningen består av tre så kallande grytor i varierande svårighetsgrad. Mellan skejtparken och Stadsparken byggs en torgyta. Här blir det även bänkar.
– Så att man kan upp och grinda eller vad det heter, säger Niklas Laakmann,
Mitt i skejtparken byggs två växtöar med trädeck.
I mitten av april ska det vara klart.
– Men invigningen väntar vi med till två veckor efter Valborg. Vi kommer att behålla byggstaketet runt anläggningen, säger Tor Ohlsson, processchef i Lunds kommun.
Skejtparken kommer inte att vara öppen under Valborg då hela Stadsparken är festplats.

Söderlyckan

Skejtparken började byggas i september och ska vara klar i april.
Ytan är på 1 410 kvadratmeter och det kommer att gå åt cirka 250 kubikmeter betong.
Anläggningen kostar 11 miljoner kronor men då ingår inte belysning.
Det går att följa skejtparkens framväxt på Lunds kommuns webbsida via en webbkamera.
Gå till toppen