Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Via glaset kan honvisa vad hon känner

Rullstol och respirator hindrar inte Caroline Mellborg från att skapa. Genom glasfusing får hon utlopp för både känslor och experimentlusta.

"Jag har fortfarande inte vant mig. Jag lär mig fortfarande hur jag ska hantera det.", säger Caroline Mellborg om sitt sjukdomstillstånd. här med hundarna Dixie och Minna i famnen.Bild: Lars Dareberg
Caroline Mellborg växte upp i det småländska glasriket, närmare bestämt i Nybro. För tre år sedan började hon själv skapa i glas och gick en utbildning i glasfusing vid Furuboda folkhögskola. Genom att smälta samman glasskivor i olika färger med till exempel glastrådar får hon fram spännande mönster som blir till smycken, skålar, fat eller kanske en lampskärm.
–  Jag älskar att experimentera och förmedla mina känslor i glaset. Det kan jag tack vare mina assistenter. Tidigare har jag målat men det kan jag inte längre.
Caroline Mellborg har en medfödd kärlmissbildning som gjorde sig påmind efter tonåren. Sedan tio år är hon beroende av rullstol, respirator och andra människor.
– Jag har fortfarande inte vant mig. Jag lär mig fortfarande hur jag ska hantera det. Jag hade blivit sämre under några år, men visste inte vad som skulle komma och vilka effekterna skulle bli. Jag skämdes över att inte ha full kontroll över kroppen.
– Ännu har jag inte förlikat mig med synen på mig själv som annorlunda, som en som sitter i rullstol. Jag jobbar med den bilden och har fått hjälp av psykolog.
Omgivningens bild av henne är inte alltid till hjälp.
–  Jag blir dömd på några sekunder och jag får inte tillräckligt med tid att hinna berätta det jag vill förmedla.
Caroline Mellborg kommunicerar med hjälp av laserstråle från glasögonbågen. Genom att röra på huvudet flyttar hon ljuset över en bokstavsplatta som sitter på väggen.
Hinner den ovane läsaren inte med i svängarna bidrar Caroline Mellborgs assistenter med stöd, denna dag är Zelda Heggenberger och Carina Jonsson på plats.
Caroline Mellborg har numera dubbelassistans dygnet runt och gör det bästa av att alltid ha andra runt sig.
Till hjälp har hon sitt intresse för människor. Hon skulle ha blivit socionom, men på grund av sjukdomen tvingades hon avbryta studierna efter halva tiden. Då var hon tjugofyra.
– Jag får positiv energi av andra människor. Och jag har de bästa assistenterna.
Caroline Mellborgs människointresse kommer till glädje och nytta i vardagen, tycker hennes personliga assistenter:
– På grund av, men också tack vare sjukdomen har jag utvecklat ett normkritiskt tänkande. Jag identifierar mig med en queer livsstil och brinner för människors lika värde, säger Caroline Mellborg.
Musik och sport är två stora intressen och något som Caroline Mellborg gärna upplever live. Förra sommaren tog hon mod till sig och drog till festivalen Way out west i Göteborg. Att våga gå ut och ta plats är en ständig process. Mycket handlar om att trotsa rädslan och hitta lusten.
Det går bättre och bättre att anta nya utmaningar, inte minst tack vare att Caroline Mellborg har det som hennes assistenter beskriver som ett livs- och karriärdriv.
Den kraften förde henne i höstas till Mitt Möllan där hon fick möjlighet att visa och sälja sin glaskonst, något som hon hoppas att kunna göra igen.
– Pengarna, sex tusen kronor, gick direkt till Rädda barnens arbete för flyktingar. Jag har känt en politisk vanmakt det senaste året, säger hon om utvecklingen i världen och i Sverige.

Caroline Mellborg

Bor: I Malmö.
Familj: Pappa på väg att flytta ner från Kalmar, två systrar och en bukett syskonbarn i Skåne. Hundarna Dixie och Minna av rasen bichon havanais
Gör: Glaskonstnär.
Intressen: Musik, film, böcker, sport.
Brinner för: Människors lika värde.
Gillar: Snus.
Ogillar: När människor tittar och pratar över ens huvud.
Önskar sig: En egen verkstad med brännugn för att kunna skapa när hon själv vill.
Gå till toppen