Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Appar du inte kan sitta still med

Rädd att skärmar bidrar till för mycket stillasittande? Här är appar som får fart på barnen.

Debatten om skärmtid går het både bland experter och i olika föräldraforum. Sjukgymnaster vittnar om att den nya tekniken ger ergonomiproblem och menar att ”Face down-generationen” måste se upp för att undvika nackrelaterade besvär.
– Helt klart är det för de allra flesta en stillasittande aktivitet - precis som böcker. Men det finns appar som inspirerar barn att röra på sig. Och bara för att man använder iPads så betyder ju det inte att man inte rör på sig annan tid, säger Daniel Wieselberg, som recenserar appar på sajten pappasappar.se.
Han poängterar vikten att som förälder se till att barnen använder appar som är skapade för barn.
– Det är lätt att skylla på skärmar när det handlar om övervikt och barn - men min erfarenhet är att det är när man ger barnen appar som inte är skapade för barn som det blir problem. Barnen vill helt enkelt inte sluta spela.

Listan: Här är appar som får barnen att röra på sig

Piratsessan i Fängelsehålan
Barndans med lätt koreografi
Ålder: 2-6 år
I denna app finns tio barnanpassade dansvideor med enkla rörelser så att barn lätt kan härma och följa med. Varje dans innehåller drygt en minut med dans och tillhörande musik.
Barnkanalen Charader
Gissa rätt när vänner gestaltar ord och bilder
Ålder: 5-9 år
Barnkanalen Charader är en app som på ett lekfullt sätt involverar flera personer samtidigt då det krävs att man är minst en som gör charader och en som gissar. Under korta spelomgångar turas man om att gestalta och gissa så många ord som möjligt.
Giggle Glass
Upptäck omgivningen genom ett förstoringsglas med effekter
Ålder: 2-5 år
Med appen Giggle Glass får man upptäcka sin omgivning på ett nytt sätt. Kameran på baksidan av enheten fungerar som förstoringsglas och har olika effekter vilket gör att det man tittar på ser annorlunda och ofta roligt ut.
c:geo
Introduktion till geocaching med barn
Geocaching är en global sport eller lek där den som är äventyrslysten ger sig ut på en modern skattjakt. Det enda som behövs är en telefon med GPS-mottagare och ett gratiskonto på geocaching.com.
Källa: Pappasappar.se
Gå till toppen