Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En gräns för det rimliga passerad i träningsmatch

Max Wiman om fotbollens förstörare och MFF:s seger mot Brøndby på Malmö ip.

När de båda lagens coacher kommer överens i pausen på en träningsmatch att fortsätta spela på samma håll av säkerhetsskäl, så har väl egentligen en rimlighetsgräns passerats.
Men det var ett klokt beslut, för fotbollens förstörare slänger åtminstone inte bangers mot sina egna målvakter. Det kastades sådana före matchen av sådan styrka, att jag garanterat gått hem igen om jag haft något av mina barnbarn med mig.
Bild: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Läs också MFF spelade mot ett mål - för säkerhets skull
Det sitter inte änglavingar på alla himmelsblå heller, men det största obehaget skapades från danskt håll utan minsta tvivel, även om det small lika illa på MFF-sidan.
Förvarningen kom om att Brøndby fick med sig ett stort gäng rena huliganer till Malmö och många av dem kom som väl var inte ens fram till Gamla idrottsplatsen. Det talas om så många som hundra på något sätt omhändertagna/avvisade. Men några gjorde det och försökte bland annat knuffa in skyddsstaketen på planen och rev ner säkerhetsnätet.
Polisen fick stopp på det hela med pepparspray. Utanför Idrottsplatsen fanns utöver piketer också ridande polis och efteråt kom polishundarna fram för att se till att ingen dansk försökte komma över bron - förlåt, staketet.
Bild: Patrick Persson
Läs också Jo Inge Berget toppen som MFF-anfallare
Låter det rimligt för en träningsmatch? Naturligtvis inte. Med det här på näthinnan, så är det faktiskt lätt att konstatera att MFF inte ska möta något av Köpenhamnslagen i försäsongsmatcher.
Det är inte värt det, även om det är värt det på planen.
För där fick vi se att spelarna läst på ordentligt i Kuhn-boken. Det är inte alltid man kan se taktiska förändringar så tydligt, men så är det nu med ökad tydlighet för varje match vad gäller MFF.
Laget satte tidigt hög press mot Brøndby och klarade det. Laget håller generellt ihop försvarsorganisationen bättre än i höstas. Ser tryggare ut och släpper till få kontringar.
I de egna uppspelen såg man tydligt hur Anton Tinnerholm stannade kvar, Yoshimar Yotún stack långt fram i djupled och Magnus Wolff Eikrem vandrade inåt och spelade inner à la 50–60-talet och levererade de passningar som är hans styrka, medan den andre kantspelaren Vladimir Rodic attackerade mer längs kanten.
Bild: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Läs också En nolla som var tung för generalen Kári Árnason
Det som saknades var det riktigt täta spelet inne i boxen, varför vi heller inte fick se mycket av Vidar Örn Kjartansson, men det ligger nog lite på hans fötter också.
Desto mer fick vi se av en allt hetare "AC". Anders Christiansen var ett hett namn för Bøöndby också, men tränaren Thomas Frank konstaterade krasst "det är mer pengar i Malmö" och skrattade – första gången vi hört den repliken när det gäller dansk fotboll vs svensk.
Thomas Frank sa förresten också "Vi förlorade mot Nordens bästa lag", så det kan väl bli en och annan reaktion på danska sidan den här gången.
Bild: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Läs också MFF:s nyförvärv Anders Christiansen hyllades av Bröndbytränaren
Jag ifrågasatte MFF:s tuffa matchning mot bra lag, men det är bara att vika sig. Utvecklingen har gått åt rätt håll, spelet har blivit bättre och bättre, laget har inte tvingats bli defensivt.
Nu blir det däremot en första mer officiell tenta i Kuhns fotbollshögskola mot Sirius i den så viktiga cuppremiären nästa helg.
Gå till toppen