Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmade i soprummet utan att tala om det

En bostadsrättsförening i centrala Malmö har installerat kameror i soprummet. Nu har Datainspektionen inlett en tillsyn sedan sopföretaget anmält den okända övervakningen.

Sita visste inte om att bostadsrättsföreningen hade satt in kameror i soprummet.
Att kamerorna fanns fick Sita, företaget som sköter sophämtningen, reda på i samband med att bostadsrättsföreningen Concordia skickat in en anmälan till VA-Syd. Föreningen var missnöjd med att en sophämtare tagit bort en felaktig sopa från ett matavfallskärl och placerat den på golvet.
Brf Concordia skickade en film från övervakningskameran till VA-Syd som dittills inte vetat om att personalen övervakats i det här soprummet.
Av Sitas anmälan till Datainspektionen framgår det att VA-Syd tycker att det är bra med den här sortens informationsinhämtning.
Datainspektionen vill nu ha svar på nitton frågor av bostadsrättsföreningen, bland annat vilket rättsligt stöd som övervakningen grundar sig på, varför övervakningen sker och om de boende har varit involverade i beslutet.
Även VA-Syds agerande granskas.
Brf Concordias ordförande Anita Nordstedt-Sparrvik vill inte prata med Sydsvenskan.
– Jag är inte beredd att svara på några frågor överhuvudtaget kring det.
Varför inte?
– Kan du ge mig ett enda argument till varför? Vi svarar till Datainspektionen och inte till någon tidning.
Vi vill att ni ska få chans att svara på kritiken.
- Jag svarar till Datainspektionen för vi följer alla som helst regler.
Så du är inte orolig för att ni blivit anmälda?
– Nej, inte det minsta. Så länge man följer alla som helst regler är det inga problem.
Gå till toppen