Sverige

M-ledaren laddar för ett skolval

Anna Kinberg Batra besökte idag ett Skåne fyllt av frustrerade partikamrater som vill att hon genast fäller statsministern.

Moderata kommunalrådet Carina Wutzler i Vellinge gör ingen hemlighet av att hon vill att hennes partiledare snarast ska utmana statsminister Stefan Löfven om regeringsmakten.
– Vi kan inte låta Sverige förfalla ända till 2018, säger hon när vi står och väntar i lärarrummet på Framtidskompassens grundskola i Vellinge.
Strax ska Anna Kinberg Batra förklara varför hon inte har några planer på att utlösa den regeringskris som många partivänner så hett önskar.
Hennes besök på den privata mönsterskolan – 100 procent av Framtidskompassens elever får gymnasiebehöriget (men få är utlandsfödda) – är ett led i Moderaternas stora satsning våren 2016: ”Skolinitiativet”.
Efter en rundtur på skolan bland lärare och elever slår vi oss ner i skolbiblioteket.
– Syftet med vårt skolinitiativ är att lyfta kunskapsresultaten ordentligt. Och det samtidigt som vi är mitt uppe i en flyktingkris och läget är pressat i många skolor, säger Anna Kinberg Batra.
Redan på M-stämman i Karlstad i höstas aviserade Moderaterna att de ska ta fram en ny skolpolitik. När alliansen tar tillbaka regeringsmakten ska inte Jan Björklund få monopol på skolan, som förra gången.
Anna Kinberg Batra ska ta på sig ledartröjan i skoldebatten – med sikte på att vinna "framtidsvalet" 2018.
– Skolan är en helt avgörande framtidsfråga. Då är det vårt jobb att vara bättre än någonsin på skolan. Det jobbet har bara börjat.
Ännu är Skolinitiativet i sin linda. Hittills har Moderaterna levererat ett par förslag: Kalla in pensionerade lärare för att lösa den akuta lärarbristen i spåren av flyktingkrisen. Och förstärk reformen med karriärlärare.
Men ännu återstår många studiebesök, utredande och expertrapporter innan Moderaterna kan leverera en ny färdig skolpolitik.
– Vi är ännu tidigt i Skolinitiativet, medger Anna Kinberg Batra.
Detta – att Moderaterna vill ha mer tid att utforma en framtida regeringspolitik – är ett skäl till att Anna Kinberg Batra inte redan i vår utmanar Stefan Löfven om regeringsmakten.
På ytan kan allt tyckas upplagt: Moderaterna har seglat fram som Sveriges största parti i opinionsmätningarna – samtidigt som Socialdemokraterna rasat till historiskt låga siffror och även koalitionspartnern MP gått kräftgång.
Om de fyra allianspartierna lade fram en gemensam skuggbudget skulle den gå igenom. Jimmie Åkesson har lovat att SD ska stödja en alliansbudget i vår som präglas av Moderaternas strama flyktingpolitik.
En lång rad moderater runt om i landet tycker att Kinberg Batra ska ta chansen att utlösa en regeringskris – som kan leda till extraval.
Vellinges Carina Wutzler är en av de frustrerade; i förra veckan gav Skånemoderaternas ordförande Lars- Ingvar Ljungman uttryck för samma sak.
– Det skulle förvåna mig om inte de flesta moderater vill ha en annan regering. Det finns en otålighet. En berättigad besvikelse på Stefan Löfvens svaga regering som inte klarar Sveriges utmaningar, säger Anna Kinberg Batra.
– Den frustrationen är rimlig och den känner även jag.
Du är frustrerad och läget är akut, säger du. Varför gör du inte slag i saken och fäller Löfven direkt?
– Jag vill leda en alliansregering som faktiskt kan genomföra reformer. Att på kort sikt samla en riksdagsmajoritet för ett nej till regeringen svarar ju inte på vad man kan göra istället.
Anna Kinberg Batra gör klart att hon inte vill leda en regering som blir beroende av SD för att få igenom sin politik.
– Man kan inte bilda en regering som är beroende av Sverigedemokraternas utspel och dagsform. Det ger inte förutsättningar för reformer och en stabil ekonomisk politik.
Ytterligare en faktor håller tillbaka Anna Kinberg Batra: Vetskapen om att hon får svårt att samla alliansen kring en gemensam budget.
KD-ledaren Ebba Busch Thor vill fälla Löfven direkt. Men Centerledaren Annie Lööf har hittills sagt nej. Det hänger i sin tur samman med att Centern skulle få problem att jämka samman sin generösa flyktingpolitik med de tre andra.
Så tills vidare är Anna Kinberg Batras strategi att utveckla den egna politiken, bida tiden – och låta Stefan Löfven ta huvudansvaret för flyktingkrisen.
Samtidigt bäddar Moderaterna för valet 2018.
Det gör man dels genom att förhandla med regeringen om bostäder, energi och nya miljömål, vilket visar att M tar ansvar i svåra tider. Dels genom att ytterligare försvaga den rödgröna regeringen med fräna angrepp.
Det senaste året har Moderaterna satt rekord i antal KU-anmälningar av rödgröna ministrar: 30 stycken.
– Vi har en svag regering som vid över hundra tillfällen fått riksdagen emot sig. En regering som har underlåtit att låta EU-nämnden pröva EU-politiken. Då är det viktigt att kontrollmakten fungerar.
Anna Kinberg Batra utesluter inte misstroendevotum mot enskilda statsråd.
Men det är tydligt att hon har siktet inne på att blir Sveriges statsminister först 2018.
– Vägen framåt är att se till att Moderaterna och alliansen blir så bra som möjligt på att möta framtiden, säger hon.
Gå till toppen