Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nya rutavdrag sågas av expertmyndigheter

I december föreslog regeringen att rutavdraget vidgas så att det från augusti även gäller flytt, it-tjänster samt trädbeskärning.

Trädbeskärning är en av de tjänster som kan omfattas av det nya rutavdraget.Bild: Janerik Henriksson / TT / arkiv
I december föreslog regeringen att rutavdraget vidgas så att det från augusti även gäller flytt, it-tjänster samt trädbeskärning.
Syftet är att skapa fler enkla jobb genom att omvandla svartjobb och hushållens egna sysslor till skattepliktigt arbete.
– För mig är det som är kostnadseffektivt viktigare snarare än ideologiska låsningar, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när förslaget presenterades som ett led i en flyktinguppgörelse mellan den rödgröna regeringen och de fyra allianspartierna.
Nu stöter förslaget på patrull. Enligt fyra expertmyndigheter ger de nya rutavdragen väldigt få jobb.
Dessutom kan de bana väg för avdragsfusk.
Ett skatteavdrag för flytt­tjänster anses rimma illa med dagens rutavdrag för hushållsnära tjänster. Flytt­tjänster utförs ju ofta långt från bostaden, ibland till och från ett möbelmagasin.
"En stor del av flyttkostnaderna är hänförliga till flyttbil och drivmedel vilket ytterligare försvårar bedömningen av hur stor del av flyttkostnaden som utgör rutarbete", hävdar Skatteverket, som vill att endast packning i bostaden bör bli föremål för flyttavdrag.
Även det föreslagna rutavdraget för IT-tjänster möter myndighetskritik.
Enligt Arbetsförmedlingen skapar avdraget inte jobb för dem som står långt från arbetsmarknaden.
"Effekterna på arbetsutbudet är sannolikt begränsade. Därmed kan inte subventionering av IT-tjänsterna motiveras på samma sätt som andra hushållsnära tjänster", skriver också Konjunkturinstitutet.
Enligt IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, är rutavdrag för IT-tjänster en omodern subvention.
"Att subventionera hembesök i högre grad än IT-tjänster som utförs på distans är tveksamt eftersom det kan ge effektivitetsförluster", hävdar IFAU.
Regeringen får dock godkänt för tanken att låta rutavdrag för trädgårdstjänster också omfatta beskärning av träd och buskar.
Skatteverket och Arbetsförmedlingen vill dock gå längre och tillåta skatteavdrag för ytterligare tjänster.
Skatteverket nämner vedkapning, eldning och kompostering. Arbetsförmedlingen påpekar att även återplantering av träd och buskar samt plantering av blomrabatter kan skattesubventioneras.
Gå till toppen