Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Toppmoderat anklagas för att sprida rasistisk bild

Oppositionsrådet Christer Wallin (M) anklagas för att sprida främlingsfientlig propaganda efter att ha delat en bild på Facebook.
– Jag hade inte delat den idag. Efter att ha sett kommentarerna så ser jag precis samma sak, säger han.

Det var strax före klockan 18 i lördags som Christer Wallin delade en bild från sajten Politikfakta på sin Facebooksida. På bilden ser man bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sitta bakom ett skrivbord. Framför honom står ett par med en barnvagn. I en pratbubbla säger ministern "För att få bostad inom 10 år – måste ni vara nyanlända eller terrorister!"
Skärmdump från Christer Wallins Facebook-sida.
Christer Wallin säger att han, när han delade bilden, syftade på att Kaplan misslyckats med att få igång byggandet.
– Jag ser en bostadsminister som inte har lyckats med det han är ansvarig för fullt ut. Han har inte lyckats att få upp byggandet i den takt som han har sagt att han skulle göra, säger han.
Men Wallins delning mötte reaktioner och i kommentarsfältet kallades bilden bland annat "tendentiös, xenofobisk smörja" och "klockrent rasistisk".
– Tittar man med andra ögon så skulle jag nog inte ha lagt ut den idag, just av den anledningen att den retar upp så många. Men illustratören har ju på sin egen hemsida skrivit att det inte är det som det handlar om, säger Christer Wallin.
Christer Wallin (M)Bild: Ingemar D Kristiansen
Han säger att han tycker "innerligt illa om alla främlingsfientliga strömningar".
– Det är väldigt obehagligt att bli ihopkopplad med främlingsfientlighet. Om jag hade trott att folk skulle reagera så på den här bilden så skulle jag inte delat den.
Du såg inget rasistiskt eller främlingsfientligt i bilden när du såg den från början?
– Nej. Det står ju "bostadsminister" framför hans skrivbord och det är hans hanterande av bostadsbyggandet som för min del var i fokus.
– Nu är man ju färgad av vad Facebook-vänner och andra har kommenterat och jo, det stämmer: Det kan man nog se efteråt, men jag tänkte inte på det i den vägen när jag delade den. Och där får jag faktiskt ta åt mig. Jag har inte skött mig tillräckligt utan delat lite för snabbt. Jag har inte tänkt efter en gång till och det ska man ju göra. Och det försöker jag faktiskt göra nuförtiden. I det här fallet kanske det delades lite för fort.
Ska du ta bort den nu?
– Det hjälper ju inte att ta bort den. Har man gjort ett misstag så har man gjort ett misstag. Visst, det kanske man ska göra. Jag har inte funderat på det. Jag insåg igår att jag inte skulle ha delat den om jag gjort om det. Och då tänkte jag: jag låter den ligga bara och låter det vila, säger Christer Wallin.
Gå till toppen