Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Totalt kaos” på underbemannad förskola – barnen och personalen gråter

Ett sextiotal blöjbarn går i den slitna förskolan på Lindängen. "Här finns ingen trygghet för barnen", säger en anställd.

Malmös ansträngda förskolesituation har tvingat kommunen att söka nya lösningar.
I december öppnade Klangens förskola i ett höghus på Lindängen. Väggar mellan lägenheter har slagits ut. Akustiken lämnar mycket i övrigt att önska. Förskolan saknar egna lekytor utomhus. Ventilationen, eller bristen på ventilation, granskas just nu av miljöförvaltningen.
Klangen är en så kallad akutförskola, som kan lösa problem för småbarnsfamiljer i väntan på en mer permanent förskolelösning. Sedan öppnandet i december har det pågått ständiga inskolningar.
”På Klangens förskola lägger vi ner mycket arbete på att ge barnen en trygg inskolning och skapa en lugn och trygg förskolemiljö”, står det på Malmö stads hemsida.
När Sydsvenskan på tisdagen besökte Klangen rådde fullständigt kaos. Ett tjugotal barn som knappt kan gå kravlar eller kryper gråtande och skrikande omkring i hallen. Tårar rinner nerför kinderna på en av de anställda som berättar om sopor som samlas på hög och om blöjor som inte hinner bytas.
– Blöjbyten är en säkerhetsrisk. Då måste vi se vad som händer på skötbordet och de andra barnen kan skada sig, säger en anställd.
Hissen får inte användas för persontransporter. Trappan är enda vägen in och ut till förskolan. Detta även för ettåringar som inte kan gå.
”Utelek och pedagogisk utevistelse sker på förskolegårdar precis intill vår förskola. Vi kommer också ge oss ut och utforska de fantastiska grönområden som finns på Lindängen”, står det på förskolans hemsida.
– Enligt reglerna ska vi gå ut. Men det finns inte en chans. Vi får och kan inte bära alla ettåringar upp och ner för trapporna, säger en anställd.
Personalen ska bestå av tretton förskollärare eller barnskötare samt en köksanställd.
Men i samband med Sydsvenskans besök är sex i personalen borta.
Personalen uppger att de har slagit larm till chefer på förskoleförvaltningen och krävt vikarier. Utan att få svar.
– Vi orkar inte. Det här arbetet håller mig sömnlös. Jag har gått in i väggen, säger en förskollärare som är sjukskriven.
Hon har arbetat i kommunal barnomsorg i 25 år och aldrig varit med om något liknande.
– Vi kan inte garantera barnens trygghet och säkerhet. Två barn har slagit sig på två dagar, säger en barnskötare.
I köket står sopor som ingen har haft tid eller möjlighet att bära undan. Blöjbyten är i stort sett omöjliga i den snäva personalgruppen.
Likaså matning. Sydsvenskan är med när kikärtssoppa serveras till lunch. Men det finns inte tillräckligt många händer för att hjälpa alla barn som behöver hjälp. De som inte blir hjälpta skriker eller gråter.
Ett barn faller och slår sig. Personalen ringer föräldrarna för att fråga om det går att hämta tidigare.
Sedan öppnandet har förskolan drabbats av flera inbrott. Minst ett under förskolans öppettid, vardagar 6.15–18.
I samband med lunch kommer Melinda Gaspar för att hämta sin ettåriga son Elias Fremgren. Han har precis fyllt ett år och inskolningen har pågått i två veckor. På onsdagen ska Melinda Gaspar återvända till sitt arbete efter föräldraledighet.
– Men det känns inte möjligt. Jag måste ringa min arbetsgivare, säger hon.
Mamman Melinda Gaspar beskriver, precis som den samlade personalen, ett totalt kaos.
– Jag har sagt till Malmö stad att jag är missnöjd, men det här var den plats vi fick. Jag ser ju själv när två pedagoger försöker ta hand om tjugo ettåringar. Det fungerar inte. Jag känner mig gråtfärdig, säger hon.
Madeleine Ucan har varit föräldraledig i flera år med sina två barn, 2 och 4 år gamla. Hon är själv förskol- och grundskollärare.
Madeleine Ucans barn erbjöds plats på Klangen. Hon var med på inskolning i fyra dagar. Sedan tog hon hem sina barn.
– Personalen är fantastisk och gjorde vad den kunde. Men deras arbetsuppgift är fullständigt omöjlig. Barnomsorg ska vara trygg och säker. Det är den inte på Klangen, säger Madeleine Ucan.
– Under inskolningen fick jag själv ta hand om en morgonsamling. Personalen hade ingen möjlighet att göra det. Någon hade bajsat, någon var ledsen och någon behövde snyta sig. Personalgruppen var alldeles för liten och de fick inte in vikarier för alla sjuka.
Madeleine Ucan tog hem sina barn och löser nu barnomsorg med hjälp av familjen.
Utbildningschef Peter Wahlström menar att situationen på förskolan är oacceptabel och måste åtgärdas.
– Jag är jätteledsen att den här situationen har uppstått med personalbrist. Det är inte acceptabelt. Jag förstår att föräldrar som lämnar sina barn och ser detta — de blir inte glada.
Det har varit svårt att få fram vikarier, menar Peter Wahlström.
– Vi kommer nu att åtgärda detta. Vi kommer att flytta personal från andra förskolor till den här förskolan för att man ska kunna ha en rimlig arbetsmiljö. Det gör också att man kan ta ut barnen, precis som man ska göra.
– Jag kan försäkra att imorgon (onsdag) kommer det att finnas personal så att det räcker. Det har vi säkrat upp under tisdagseftermiddagen.
Personalen har slagit larm tidigare — varför har det tagit så lång tid att ta tag i problemen?
– Jag kan inte svara på det men jag tror att förskolechefen har gjort sitt bästa innan, men inte lyckats. Men personalen ska självklart inte behöva ringa Sydsvenskan för att de ska få vikarier.
I februari brukar det vara svårt att få vikarierna att räcka till, menar han.
– Vi måste naturligtvis lösa det ändå. Det är absolut ingen ursäkt, utan bara en förklaring. Nu försöker vi lösa det med befintlig personal på andra förskolor istället. Det är ju inte lika mycket sjuka överallt på en gång.
På sikt vill Peter Wahlström ha en mer stabil lösning.
– Vi kommer bland annat att ha bemanningsteam i våra förskolor så att när sådana här situationer uppstår så ska vi ha lättrörlig personal. Det kommer att börja under hösten.
Gå till toppen