Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

27 nysatsningar som väntar Malmöborna under 2016

Det kommer att hända mycket i Malmö under det kommande året. Idéer och satsningar ska sjösättas runt om i stan. Vi kommer att få se en saluhall, en utomhustakbar och ett nytt kulturstråk under året. Vi bygger idag ut vår ursprungliga artikel och presenterar ytterligare tio satsningar. 
1. Malmö saluhall. I november öppnar syskonen Karyds skapelse på Neptunigatan. Det senaste året har de knutit åt sig flera av Skånes mest intressanta mataktörer: Malmstens fisk, Limhamns kött&vilt, Bengtsons ost, Söderberg & Sara, St Jakobs stenugnsbageri, Koppi, Holy Greens, Frukt- och Grönsakshallen och Casual Street Food-ägaren Peter Martinssons mackeria. Flera aktörer väntas bli klara under året, framför allt till de mindre försäljningsytorna. Läs mer här och här.
Studio. Skiss: Schmidt Hammer Lassen Architects
2. Studios utomhustakbar. Den 1 oktober är det premiärdags för det fjorton våningar höga Studio som Skanska just nu håller på att bygga intill högskolebyggnaden Orkanen. Huset ska fyllas med kontor, hotell, butiker, kaféer, restauranger och kultur- och konferenslokaler. På fjortonde våningen ska Story Hotel driva en takbar med stor uteservering. I bottenplan ska den brittiske krögaren Jonathan Luck driva The Black Ox och ytterligare en restaurang. Dessutom ska Altitude Meetings driva kulturscenen på samma våning. Läs mer här. 
Så här ser arkitektfirman Jaeneckes skiss ut på det nya konstcentret Rehab på Spånehusvägen. Skiss: Jaenecke.
3. Rehab. Konstkollektivet Cirkulationscentralen flyttar i september in i före detta Gemenskapen på Spånehusvägen tillsammans med krogprofilen Nina Christensson (Bastard och Smak). Tillsammans ska de skapa ett kulturcentrum med konserter, föreläsningar, frukostseminarier och mycket annat. Läs mer här. 
Malmö stadsarkiv, Malmö opera, Panora och Malmö konsthall är några av kulturarenorna som det planerade kulturstråket ska passera.Bild: Lars Brundin
4. Kulturstråket. I juni är det premiär för det 4,5 kilometer långa kulturstråket som ska löpa från Folkets park till Malmö Live. På vägen ska det passera de flesta av Malmös stora kulturinstitutioner, så som Panora, Kulturhuset Mazetti, Malmö konsthall, Malmö opera, Stadsbiblioteket, Malmö konstmuseum och många andra. Läs mer här. 
Så här ska den nya klätterställningen i Folkets park i Malmö se ut. Skiss: Folkets park
5. Folkets parks nya lekplats. Senare i vår ska den nya lekplatsen i Folkets park invigas. Den vänder sig till barn äldre än 6–7 år och kommer att innehålla en helt ny sorts klätterställning, konstgräskullar och hängmattor. Läs mer här.
6. Nedre planet på Hansa invigs med ICA. Köpcentret Hansa öppnar till hösten sitt nya undre plan där Ica ska öppna matbutik med saluhallskänsla. Dessutom flyttar Systembolaget och flera restauranger in i det nedre planet av det klassiska Malmövaruhuset. Läs mer här. 
7. Inkonsts restaurang öppnar. Den långvariga alkoholkonflikten på Inkonst på Bergsgatan är nu löst sedan Inkonst fått eget alkoholtillstånd. Nu håller de på att färdigställa sitt kök för att kunna börja servera senare i vår. ”Vi ska inte servera traditionella middagar. Det blir lättare rätter som man kan äta före, efter eller i samband med en konsert”, sade Gudrun Hauksdottir nyligen. Läs mer här.
8. Dreamhack Masters. Den 16–17 april arrangeras för första gången den stora e-sporttävlingen på Malmö arena. Världens åtta bästa lag i spelet Counter-Strike: Global Offensive kommer att mötas i tävlingen. Läs mer här och här.
Krögaren Igi Vidal på Bloom in the Park.Bild: Mårten Svemark.
9. Sagrantinia. Bloom in the Parks karismatiske ägare Igi Vidal och vinbaren Pecorinos ägare Vladan Jakesevic kommer under året att öppna en ny restaurang på Västergatan. Än så länge är de väldigt hemlighetsfulla med vad det ska bli, så vi vet inte om restaurangen ska heta Sagrintinia som det står på dörren. Men planen är fortfarande att öppna innan sommaren. Läs mer här.
E-type.Bild: Bertil Ericson/TT
10. Vi som älskar 90-talet. Malmö får en ny utomhusfestival när KB arrangerar 90-talsfestivalen ”Vi som älskar 90-talet” på Tallriken i Pildammsparken den 30 juli. På scen kommer East 17, Vengaboys, Snap!, 2 Unlimited, Haddaway, Paradisio, Captain Jack, Cappella, E-Type, Basic Element, Dr Alban, M People, Whigfield och Gigi D’Agostino att stå. Läs mer här. 
Mitt Möllans foodcourt.Bild: Hussein El-Alawi
11. Köld flyttar in på Mitt Möllan. Det kreativa köpcentret Mitt Möllan på Claesgatan får nytillskott under året. Glassbutiken Köld flyttar snart in på foodcourten och dessutom kommer det danska produktionsbolaget Odyssé att sätta sig i huset. Snart väntas även ytterligare en ny restaurangaktör till foodcourten. Läs mer här. 
Foodcourten på tredje våningen av Malmö Plaza görs om. Skiss: Malmö Plaza
12. Foodcourten öppnar på Malmö Plaza. Invigningen av hela köpcentret som tidigare gick under namnet Entré dröjer till 2017. Men redan i juni 2016 ska Malmö Plaza öppna sin foodcourt på översta våningen och där ska nio nya restauranger flytta in, ännu oklart vilka. Läs mer här. 
Diana Baldon.Bild: Emma Larsson
13. Nya chefer för konsthallen, stadsteatern och operan. Under året kommer Konsthallens chef Diana Baldon och Stadsteaterns chef Petra Brylander att lämna sina jobb för nya utmaningar. Det innebär att två nya makthavare kommer att presenteras som efterträdare under året. Förhoppningen är även att Malmöoperan kommer att hitta en efterträdare till operachefen Bengt Hall under året, men det kan dröja in på nästa år. Dessutom lämnar Symfoniorkesterns programchef Lennart Stenkvist sitt jobb under året och ska ersättas. Så nya krafter väntas på de stora kulturinstitutionerna.
Glasvasen. Skiss: Kanozi arkitekter
14. Glasvasen. Intill Centralstationen har det nya kontorshuset Glasvasen öppnat och under våren och sommaren kommer bottenplanet att fyllas med nya restauranger och butiker. Pastarestaurangen La Pasta Veloce, St Jakobs stenugnsbageri och en ännu hemlig restaurang kommer att öppna under året.
KFC i Lockarp på öppningsdagen.Bild: Julius Viktorsson.
15. KFC öppnar vid Stortorget. Snabbmatskedjan KFC med sina friterade kycklingar öppnade i höstas sin första restaurang vid Lockarp. Nu pågår arbetet med att öppna en mer central restaurang vid Stortorget. Men än har de inte fått bygglov att bygga om lokalen. ”Vi kommer definitivt att öppna under året. Förhoppningsvis till sommaren, men kanske mer troligt till hösten”, säger Morgan Jallinder, vd på NSP som driver KFC.
Kungalängan.Bild: Lars-Owe Göthe
16. Fler restauranger i Kungalängan. Inne på Malmö centralstation kommer man under året att bygga ett centralt biljettorg i Glashallen, men även i Kungalängan längs kanalen kommer saker att hända under året. Målet är att göra huset till en restaurangdestination och locka folk från centrum. Tanken är att 2–3 restauranger ska öppna där under 2016.
Masttorget. Skiss: Kanozi arkitekter
17. Bibliotek startar i Västra hamnen. Beslutet är inte taget ännu, men på Kulturnämnden på torsdag ska man diskutera om man ska öppna ett mindre bibliotek vid Masttorget i Västra hamnen. Om kulturnämnden säger ja så blir det en mötesplats med medborgar- och biblioteksservice som är tänkt att öppna i juni. Läs mer här. 
18. Hyrcykelsystemet. Malmös nya hyrcykelssystem kommer att rulla igång på Cykelns dag den 14 maj. Då kommer det att finnas 50 stationer runtom i stan där man kan hyra sin cykel, men än är bara ett trettiotal klara. Cyklarna ska gå att hyra med hjälp av en tilläggstjänst till sitt jojo-kort.
Shkurte Ramadani, Jeanette Lindström och Anders Svensson på 24 Malmö.Bild: David Winberg
19. 24 Malmö startar. Den 1 mars får Malmö en ny nyhetssajt när 24 Malmö drar igång. Det är mediebolaget Lindmark Media som idag driver liknande sajter i Kalmar, Nybro och Blekinge som nu satsar i Malmö. De kommer att sitta på Baltzarsgatan och ha tre fast anställda journalister plus frilansare.
Greenhouse. Skiss: Jaenecke
20. Greenhouse. Det miljövänliga fjortonvåningshuset i Augustenborg invigs efter sommaren, men hyresgästerna kommer att flytta in redan från och med 1 juni. Greenhouse satsar på innovativa energilösningar, smarta hem-lösningar och gröna tak. Dessutom planerar de för kulturverksamhet i huset, men har inte skrivit några kontrakt ännu med aktörer.
Klättercentret satsar på boulder-klättring i sin nya hall i Malmö.
21. Klättercentret. Efter sommaren öppnas Sveriges största så kallade klätterhall för boulering-klättring på Kopparbergsgatan. I PLM:s gamla lokal på 1400 kvadratmeter ska Klättercentret öppna en hall för lägre repklättring på runt åtta meter och bouldering-väggar på tre-fyra meter. I bouldering klättrar man utan rep på en vägg som ska likna stenblock och med en tjockmatta under sig. Läs mer här.
Gallret till Klyvaren 2.
22. Konsten på Klyvaren 2. Det nybyggda huset i Västra hamnen ska invigas i maj och fastighetsägaren Joakim Feldt har inte sparat på resurserna när det gäller utsmyckningen av huset. Konstnären Johan Falkman har ägnat över ett år till att utforma entréerna till huset och där kommer man att se mängder av kända Malmöbors ansikten. Percy Nilsson, Ilmar Reepaulu, Katrin Stjernfeldt Jammeh, Hjalmar Gullberg, Drottning Margareta, Björn Ranelid, Mary Andersson och Mikael Wiehe är bara några av dem. Läs mer här. 
Malmö stadsbibliotek.Bild: Lars Brundin
23. Lilla slottet. I höst öppnar Malmö stadsbiblioteks nya barnavdelning för barn från 0 till 8 år. Tanken är att utveckla en nyskapande barnverksamhet och form och innehåll har tagits fram i samarbete med barn och besökare.
Mike Nelsons cementkonstverk som det såg ut på Malmö konsthall.Bild: Hussein El-Alawi
24. Cementblocken i Kalkbrottet. Den brittiske konstnären Mike Nelson ställde ut cementkonstverket ”408 ton ofullständig geometri” i Malmö konsthall 2012. Nu ska alla de 4000 cementblocken förvandlas till ett nytt offentligt konstverk i Limhamns kalkbrott. Varje block på 72 kilo ska placeras ut i ett nytt mönster och kunna ses från kalkbrottets kant. Namnet på konstverket är ännu inte bestämt men det ska vara färdigställt den 16 mars.
Foto: Alexander Angelovski
25. Teamtastic. Utmaningarnas hus i Limhamn öppnar i vår ett nytt upplevelsecenter på Hamngatan mellan Stortorget och Centralen. De nio rummen ska byggas kring olika utmaningar och locka folk på möhippor, svensexor och after work. Läs mer här. 
En skimboardåkare i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
26. Nya mästerskap. En stor rad mästerskap kommer till Malmö i sommar. SM i ponny, boule och sup (stand up paddleboard) äger rum på Ribban i juli-augusti. Den europeiska triathlonförbundet arrangerar en Europatävling den 6 augusti. En europacup i skimboard kommer också att äga rum i juli/augusti. På stadiomområdet blir det VM i hopprep (juli) och dragkamp (september).
Ny skejtpark byggs i Malmö inför VM-finalen. Här Oskar Rozenberg-Hallberg in action.Bild: Nils Svensson
27. Vans PS Park Series. Skomärket Vans förlägger VM-finalen i sin skejtboard-cup till den 20 augusti i Malmö. Dessutom bygger de en helt ny permanent skejtpark som förläggs i badhusparken i Hyllie. Den 750 kvadratmeter stora parken doneras till Malmö. Läs mer här. 
Vad har vi glömt? Vad ska vi bygga på artikeln med? Kommentera nedan eller mejla på jonas.gillberg@sydsvenskan.se.
Gå till toppen