Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara en flykting per dag reser över Öresund

Regeringen har i praktiken stängt gränsen över Öresund för asylsökande. Hittills i år har bara 119 personer tagit sig över Sundet för att söka asyl.

I höstas var Malmö främsta ankomstort för 114 000 asylsökande som på fyra månader kom till Sverige.
Nu är läget ett annat. Av de 5 000 personer som sökte asyl i Sverige under årets första sex veckor kom bara 176 till Malmö – med färja från Travemünde eller tåg eller bil från Köpenhamn.
Den stora ankomstorten i Skåne är nu Trelleborg.
Dit anlände under årets första sex veckor 1 099 asylsökande – exakt en femtedel av dem som sökt asyl i Sverige fram till i söndags.
När flyktinginströmningen var som störst i november kom mer än 10 000 asylsökande till Sverige under en enda vecka. Då anlände två tredjedelar av alla flyktingar till Skåne.
Idag har den andelen krympt till en dryg tredjedel. Av de 713 personer som sökte asyl i Sverige i förra veckan lämnade 272 personer in sin ansökan i Skåne medan 137 respektive 191 gjorde samma sak i Göteborgs- respektive Stockholmsområdet.
Mest uppseendeväckande är den näst intill obefintliga flyktingströmmen till Sverige med Öresundståg. Enligt polisens uppgifter har en, fyra, fem respektive nio asylsökande anlänt med tåg till Hyllie under de senaste fyra veckorna.
Det beror på att det råder id-krav sedan den 4 december för att få resa med brotågen.
Detta har fått gränspolisen att banta bemanningen i Hyllie. Idag består varje polisgrupp av 6-8 personer.
– Vi är ungefär samma personalkader som när gränskontrollerna började, men inflödet på Hyllie ströps i princip med id-kontrollerna på Kastrup. Därför har vi ändrat vårt upplägg, säger polisens talesperson Eva-Gun Westford.
Om bara några få asylsökande kommer till Hyllie, varför måste tågresenärerna då vänta så länge på gränskontroll?
– Därför att gränskontroller är något som beslutats av Sveriges högsta beslutande organ. De är vi som poliser skyldiga att utföra, säger hon.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) har som ambition att samordna id-kontrollen på Kastrup med gränskontrollen i Hyllie.
Han skulle ha diskuterat frågan med sin danske kollega Søren Pind nu i veckan, men mötet sköts upp.
– Vårt huvudfokus är att få integrationen i Öresund att fungera, säger Ygeman.
De båda ministrarna möts i Bryssel på onsdag. Kort därefter träffas de på Kastrup och vid den dansk-tyska gränsen på Jylland.
Anders Ygeman är missnöjd med den danska gränspolisens stickprovs­kontroller och anklagar Danmark för att ha fortsatt att transitera flyktingar till Sverige.
– Uppenbarligen tar sig 700-800 personer genom Danmark till Sverige varje vecka för att söka asyl här, sade han till DN i måndags.
Det påståendet stämmer dock inte med verkligheten. Av 713 personer som sökte asyl i Sverige i förra veckan kan högst åtta ha rest via Själland till Skåne, högst 137 kan ha rest via Jylland till Göteborg.
– Ministern använde en grov siffra. Det kommer ju personer hit också via färjetrafik från Tyskland, säger Victor Harju, pressekreterare hos Anders Ygeman.
Enligt polisens statistik reser en-två asylsökande under en genomsnittsdag till Skåne över Öresund, oftast med bil till Lernacken. Under samma normaldag reser 27-28 asylsökande till Skåne med färja från Tyskland.
Gå till toppen