Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnen på förskolan fick inte gå ut på tre veckor

Mats Borgströms tvillingar fick inte komma utomhus på tre veckor på Klangens förskola. Nu granskar miljöförvaltningen den smala trappa som 90 blöjbarn måste passera för att komma till förskolan.

Här är entrén till Klangens förskola. Barnen måste klara en smal trappa för att komma in eller ut. Hiss finns inte.Bild: Emil Langvad
Sydsvenskan avslöjade att förskolan Klangens personal är massjukskriven. Trots utbrända kollegor har de som arbetar inte fått stöd av vikarier.
Efter Sydsvenskans avslöjande tog det bara timmar innan tre vikarier på onsdagen kom till förskolan. Och grundbemanningen ska plötsligt utökas med minst en pedagog.
– Konstigt. Det har vi vädjat om i två månader, säger en anställd på förskolan.
Läs också ”Totalt kaos” på underbemannad förskola – barnen och personalen gråter
Utbildningschef Peter Wahlström berättar att de tre onsdagsvikarierna har hämtats från andra förskolor i området. Akutlösningen på Klangen betyder alltså uttunnade personalgrupper på andra förskolor i området.
Klangen är en så kallad akutförskola. Den används för att tillfälligt ge förskoleplats åt Malmöbarn i väntan på att de får en permanent plats på annan förskola, en förskola föräldrarna vill ha.
Den 13 november förra året skickade förskoleförvaltningen en anmälan till miljöförvaltningen om att öppna Klangen för 90 barn. 18 dagar senare, 1 december 2015, öppnade förskolan.
Miljögranskningen av förskolan pågår nu, medan barn inskolas.
På onsdagen var miljöinspektör David Lindström på inspektion i de akuta förskolelokalerna, som har skapats genom att väggar har rivits ner mellan miljonprogramslägenheter i ett höghus.
Malmö miljönämnds riktlinje är att det ska finnas 30 kvadratmeter utomhusyta per förskolebarn. På Klangen finns inte en enda kvadratcentimeter egen gård att leka på utomhus.
”Förtydliga med vilken plats förskolan använder som utemiljö, bifoga ritningar. Det ska även framgå mellan vilka tider, vilka och hur många barn som går iväg per gång och hur toalettbesök och skador hanteras”, skriver miljöförvaltningen till ansvariga på förskoleförvaltningen.
Läs också Stressad personal skulle stoppa barnen
– Vi ska utnyttja gården på den närliggande förskolan Motetten. Och det finns jättefina allmänna parkutrymmen på Lindängen, säger utbildningschef Peter Wahlström.
Men pappan Mats Borgström är skeptisk till beskeden. Hans ettåriga tvillingar, en pojke och en flicka, började inskolas på Klangen den 28 december förra året. Den 11 januari var första dagen tvillingarna var utan föräldrar på förskolan.
Redan under inskolningen var Mats Borgström med om flera mycket obehagliga händelser. Dag efter dag stod en utbränd bil på parkeringen utanför förskolan. Personal blev beskjutna med raketer.
– Och under ett pågående inbrottsförsök sa personalen till mig att föra mina barn i säkerhet, säger Mats Borgström.
Läs också M-politiker: Situationen är en tickande bomb
När tvillingarna började vara utan föräldrar på förskolan frågade Mats Borgström personalen dag efter dag om de hade fått gå ut och leka. Svaret var: nej. Varje dag den 11–29 januari, barnens tre första förskoleveckor.
– Hade vi kunnat ta våra barn ifrån Klangen så hade vi definitivt gjort det, säger tvillingpappan Mats Borgström.
– Jag vet att det finns tillfällen när barn inte har kommit ut. Men det är historia nu, säger Peter Wahlström på förskoleförvaltningen.
Den enda vägen ut för barnen är en smal trappa. Nu undrar miljöförvaltningen hur 90 blöjbarn ska klara det.
– Vi kommer att begära att förskoleförvaltningen redovisar hur barn smidigt kan ta sig in och ut, säger miljöinspektör David Lindsjö.
Malmö stads plan är att stänga Klangen i augusti i år.
– Vi har fått komma med fem önskningar om nya förskolor efter det. Men förskoleförvaltningen har sagt att de inte kan garantera något. Det kan bli en ny Klangen för oss, säger tvillingpappan Mats Borgström.

Klangens akutförskola

Akutförskolan Klangen öppnades med två veckors varsel den 1 december 2015.
Enligt ansökan till miljöförvaltningen kan förskolan ta emot 90 barn. Just nu är 71 barn inskrivna.
Stora delar av personalen på Klangen är sjukskriven på grund av hård arbetsbelastning.
Enda väg in och ut till förskolan är en smal trappa.
Gå till toppen