Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så gör du för att få rabatt på pendlarkortet

Skånetrafiken överraskade pendlarna på onsdagen genom att ge bort en värdekupong på 500 kronor till sundsresenärerna. Pendlarbloggen reder ut hur du ska göra för att ta del av rabatten.
Sedan id-kontrollerna infördes den 4 januari har pendlarna vittnat om förlängd restid och reducerad trafik. Enstaka pendlare har också valt att säga upp sig på grund av kontrollerna.
Nu erbjuds pendlarna en värdekupong på 500 kronor för den som rest med Jojo Period Öresund eller Jojo Student Öresund under 2016.
– Vi vet att ID-kontrollerna drabbar våra resenärer. Vi styr inte över beslutet att införa ID-kontroller men vill göra något för att visa att vi bryr oss om våra trogna resenärer, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.
Skånetrafiken har märkt av att pendlarna sviker Öresundstågen. 880 färre pendlarkort har sålts, en minskning med cirka 9 procent, under årets första fem veckor.
Alla som har registrerat sitt jojo-kort hos Skånetrafiken får värdekupongen skickad via mejl.
Idag har värdekupongen skickats till 3 000 kortinnehavare, men Skånetrafiken uppskattar att det säljs cirka 7 500 jojo-kort i månaden. Oregistrerade kort omfattas inte av Skånetrafikens förlustgaranti som innebär att borttappade kort ersätts med motsvarande värde.
Den som inte har registrerat sitt kort har möjlighet att göra det innan 31 maj för att ta del av rabatten. Då kommer värdekupongen en eller två dagar senare.
Hur ska man gå till väga för att få rabatten?
– Man får skriva ut sin kupong och ta med den till ett servicecenter eller ett serviceombud när man fyller på sitt kort, säger Joakim Borgudd på Skånetrafikens presscenter till Pendlarbloggen.
Det räcker inte med att visa upp värdekupongen i mobilen?
– Nej, det behövs en utskrift. På plats kontrolleras också att kortet har använts under 2016.
Värdekupongen kan inte användas i Skånetrafikens automater i Sverige eller Danmark, utan resenärerna måste besöka ett kundcenter eller serviceombud. Mer information om hur du tar del av erbjudandet finns här.
Pendlare som reser med danska pendlarkort kan inte ta del av erbjudandet.
– Vi har informerat DSB att vi kommer erbjuda det här för Skånetrafikens resenärer. Vi har inte hört att de kommer följa vårt exempel, säger Joakim Borgudd.
Ordinarie pris på månadskortet JoJo Period Öresund är 2000 kronor för den som reser mellan Malmö och Köpenhamn.
Har du några tankar om id-kontrollerna? Eller bara vill skriva av dig? Skicka bild och text till nicolai.grant@sydsvenskan.se
Gå till toppen