Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Stort pris till Lundalärare

Polhemsläraren Magnus Ehinger prisas av Kungliga vetenskapsakademien. Han får Beijerstiftelsens lärarpris till Ingvar Lindqvists minne för sina pedagogiska, egenproducerade genomgångar på Youtube.

Magnus EhingerBild: Privat
När Sydsvenskan ringer upp Magnus Ehinger, som är kemi- och biologilärare, sitter han just och spelar in en video om kemiska buffertar till sina elever.
Men han tar en paus för att berätta om den pedagogiska modellen "Flippat klassrum" som han arbetar med.
– I ett traditionellt klassrum står läraren framme vid tavlan och berättar för eleverna vad de ska lära sig. Sedan går eleven hem och gör något slags läxa, räknar uppgifter i boken eller läser sidor eller vad det kan vara. Sedan kommer eleven tillbaka till skolan och som lärare utvärderar man: har eleven lärt sig något, man gör ett prov eller ett läxförhör, säger Magnus Ehinger.
– Om jag flippar på klassrummet så vänder jag på hela den steken. Jag sköter informationsöverföringen hemma hos eleven istället. Jag lägger mina genomgångar på Youtube och så kan eleven titta på dem hemma. Så eleven förbereder sig till när hen kommer till min lektion – och så gör eleven läxan, alltså det som den traditionellt gjorde hemma, i klassrummet istället. En av de stora fördelarna med det är att eleven då får professionell läxhjälp: mig.
Magnus Ehinger har producerat en bra bit över 100 pedagogiska filmer sedan hösten 2012 om alkener, enzymer, ädelgaser och annat spännande. Vissa av filmerna har setts närmare 40 000 gånger.
– Det gör mig så himla glad att det här är material som inte bara mina elever tar del av. Jag har elever och högskolestudenter runt om i Sverige som tittar på dem, kommenterar dem och gläds åt dem. Och lärare också. Jag har fått mejl och kommentarer från lärare som tycker att det är ett väldigt bra stöd när de ska planera sina egna lektioner.
De fuskar inte och bara tar dina grejer?
– Det får de väl göra om de vill, det är helt okej. Det är fritt fram för vem som helst att använda det på precis det sätt man vill.
Magnus Ehinger är en av fyra pristagare i landet. Prissumman är 50 000 kronor till läraren och 20 000 kronor till skolan som läraren arbetar på. Prisutdelningen sker vid akademiens högtidssammankomst 31 mars.
Gå till toppen