Sverige

Tillbaka på jobbet ett halvår efter stor stroke

– När jag vaknade efter ingreppet kunde jag lyfta båda armarna. Jag jublade inombords - men jag kunde inte tala.
Stefan Persson var en av de första som behandlades för stroke med den nya katetertekniken, som nu blir standard i Region Skåne.

"Det var som en ljusdimmer som man drar ner i styrka - så kändes det i mitt huvud". Stefan Persson beskriver känslan när han fick stroke. Men han återhämtade sig snabbt.Bild: Ingemar D Kristiansen
Han kunde gå tillbaka till jobbet sex månader efter en stor propp i hjärnan.
Den kom lika snabbt som oväntat. Stefan Persson var bara 53 år och hyfsat vältränad. Den där varma julidagen 2012 skulle han åka med sin son och handla varor till ett trädäck till villan i Staffanstorp.
Han var semesterledig, men hade skjutsat dottern som var sen till sin praoplats. Efter färden satte han på kaffe och lade sig på en schäslong för att titta på morgonnyheter.
– Plötsligt gled högerarmen ner, jag hade ingen styrsel på den. Jag ställde mig upp men märkte att höger ben sviktade, och halva ansiktet var förlamat.
– Sedan försvann synen på högra ögat. Det var som när en gammal tv slocknar, bzzz - och så var det borta.
Han tänkte att han måste ringa 112.
–  Men vad skulle jag säga? Jag kunde inte prata längre.
Sedan tjugo år arbetar Stefan Persson som undersköterska på neurologens strokeenhet NL 25 på Sus i Lund. Han visste precis vad som hänt, en "media infarkt", blodpropp i mellersta hjärnartären.
–  Tankarna rusade; det är inte sant, hur blir det med min familj, med jobbet?
–  Först blev jag chockad och rädd. Sedan kom lugnet.
En irrationell målmedvetenhet fick Stefan Persson att kravla in i sovrummet och häva upp halva kroppen på sängen. Lyckligtvis dök sonen Alexander snart upp för den avtalade färden till byggvaruhuset.
Ute i hallen såg han pappans ben i sovrummet, och anade oråd.
Hela vägen in med ambulansen mot Lund var Stefan Perssons hjärna glasklar. Han registrerade vilken väg bilen tog, vilka kollegor som tog emot honom på akuten, vidare på röntgen och hans egen avdelning på neurologen.
Han fick först blodförtunnande medel, standardbehandling för att lösa upp proppar.
–  Den behandlingen ska ge effekt inom 30-45 minuter, men jag kunde fortfarande inte röra höger arm och ben och hade ingen känsel på den sidan.
Medvetandet började gradvis mattas, allt eftersom delar av hjärnan fick syrebrist.
–  Det var som en ljusdimmer som man drar ner i styrka - så kändes det i mitt huvud, beskriver han.
Stefan Persson visste samtidigt att han hade en chans till, trombektomin, det kateteringrepp som nyligen hade börjat användas i Lund.
Först när han vaknade upp på intensivvårdsavdelningen NIVA förstod han att det hade gått bra. Synen på höger öga var tillbaka, nästan full kraft i höger arm och ben. Men han kunde bara väsa, och hade svårt att hitta ord.
Kroppsligt gick återhämtningen snabbt, efter några veckor på vårdavdelning och rehabilitering på Orup var rörligheten tillbaka.
Vägen tillbaka till språk och läsförståelse var mycket längre.
–  Några dagar efter proppen tog jag upp en bok för att läsa - och jag förstod ingenting. Det var som om någon skakat om alla bokstäver. Då fick jag lite panik.
Dagen då Stefan Persson fick stroke bestämde han sig för två saker: att snabbt komma tillbaka till jobbet, och börja träna.
Efter sex månader började han jobba deltid och gick stegvis upp till nästan full tid. En period läste han intensivt för att träna hjärnan, styrketräning blir det flera gånger i veckan.
På jobbet kan Stefan Persson använda sin erfarenhet.
– Jag förstår ännu bättre nu vad som rusat igenom huvudet på den som just haft stroke och hur de undrar: kan jag bli som vanligt igen?

Strokebehandling

Stroke, propp i hjärna, yttrar sig oftast som halvsidesförlamning. Om talcentrum i hjärnan drabbas kan det resultera i afasi, svårigheter att tala, läsa, skriva och förstå.
Trombektomi med stent retriever är en ny och effektiv behandling vid stroke där en kateter förs in via ljumsken och drar ut proppen.
Från 2016 satsar Region Skåne 20 miljoner kronor om året på att minst tredubbla denna typ av ingrepp.
Gå till toppen