Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett åttiotal hemlösa sover mellan kyrkbänkarna

I höstas sov flyktingar här. Nu fylls bänkarna i Johanneskyrkan varje natt av EU-migranter, hemlösa och missbrukare. Fel enligt kritikerna, kyrkoherden Anders Ekhem håller inte med.

– Flyktingkrisen hjälpte oss att vara kyrka på riktigt, säger han.

Klockan är sju på lördagsmorgonen. Några ligger ihopkrupna på de smala kyrkbänkarna, andra har lagt ut filtar på stengolvet. Ytterligare några halvsover sittandes. Snart tänds lamporna i taket.
Det var i november, när Migrationsverket inte klarade av att ge tak över huvudet till de hundratals flyktingar som varje dygn kom till Malmö, som Johanneskyrkan öppnade sina dörrar nattetid.
Under julen minskade antalet flyktingar. Samtidigt var behovet av sovplatser fortsatt stort för andra utsatta grupper i Malmö. Svenska kyrkans ledning i Malmö beslutade därför att kyrkan skulle fortsätta att ha öppet.
– Flyktingkrisen hjälpte oss att vara kyrka på riktigt. Precis som en stad behöver parker, inte för att det behövs, utan för att vara stad, så behövs värdighet i en stad. Detta är en nattens park, säger kyrkoherden Anders Ekhem.
Nu består en majoritet av övernattarna av EU-migranter från Rumänien. Som Silvia, en kvinna i 50-årsåldern som i höstas bodde i lägret på Sorgenfri. Lamporna i taket har tänts och Silvia viker sina filtar och trycker ner dem i en svart sopsäck.
– Inga mer läger, säger hon och berättar via en vän som tolkar att hon sovit i Johanneskyrkan de senaste fyra veckorna.
I andra änden av kyrkan sover andra av Malmös hemlösa. Ralf Söderberg brukar lägga sig bakom den bakersta bänkraden så att han kan gå ut och röka på nätterna utan att störa de andra.
– Jag har varit här då och då sedan i julas. Tack gode gud att detta finns, säger han.
Enligt uppgift till Sydsvenskan har nätterna i kyrkan inte varit utan konflikter. Ralf Söderberg bekräftar bilden men säger att det uteslutande rört sig om "hanterbara incidenter".
– Det kan vara bråk om vems kasse som är vems. Du vet när den där kassen är det enda du äger kan sådant bli känsligt, säger han.
Andra uppgifter gör gällande att missbrukare sålt och använt knark och i några fall lämnat kanyler efter sig på golvet.
– Det var lite sådant under julhelgen, en del utnyttjade situationen. Men detta får inte lov att bli en knarkarkvart så nu har vi väktare här på nätterna så att vi har möjlighet att avhysa folk. Det har blivit mycket lugnare sedan dess, säger Anders Ekhem som själv bemannade kyrkan under natten till lördagen.
Enligt honom är de flesta av kyrkans vanliga besökare "påfallande positiva" till öppethållandet på nätterna. Men han möter också kritiker.
– Vissa säger "ska denna fina vackra kyrka användas till detta". Andra säger att "det var okej med flyktingar men inte med EU-migranter". Det är uttryck för en människosyn som jag inte delar. Den som behöver komma in, ska få komma in. Vi kan inte stänga mitt i vintern.
Kyrkan bemannas varje natt med två anställda och en väktare. Det kostar, enligt Ekhem, runt 200 000 kronor i månaden.
– Vi har bestämt att vi ska försöka hålla öppet till påsk. Enda tveksamheten är att det kostar en del, men jag tror att vi ska klara av det, säger han.
Ralf Söderberg är tacksam. Men har förslag till förbättring.
– Hade man fått en kopp kaffe innan man går ut i kylan. Ja, då hade lyckan varit fullständig, säger han.

Så bemannas kyrkan

Johanneskyrkan håller öppet från 21-08 varje dag fram till påsk.
Därefter ska öppethållandet nattetid utvärderas inför nästa vinter.
Kyrkan bemannas nattetid av anställda som kompenseras med OB och ledig dagar.
Senaste tiden har kyrkan också bemannats med en väktare.
Gå till toppen