Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Poesi för alla åldrar

Stian Hole

Morkels alfabet. Övers: Barbro Lagergren. Alfabeta.
En ny bok av norske barnboksförfattaren, illustratören och grafikern Stian Hole, känd från bilderbokstrilogin om pojken Herman, är alltid något att se fram emot. Inte minst för att Stian Hole alltid skapar sitt eget bilduniversum. Det växer fram i datorn, är uppbyggt av fotofragment, inte sällan från egna fotografier. Flera lager gör att bilderna blir till något helt nytt. Dessa hans digitala collage har ett alldeles speciellt tilltal. Fantasi och verklighet, realism och poesi på samma gång.
Nya boken ”Morkels alfabet” är en hisnande vacker berättelse, i såväl text som bild, om längtan efter vänskap. Och om fåglar, de som flyttar och de som kommer tillbaka.
När frosten ger silverfärg till åkern utanför huset hittar Anna, en bekantskap från förra boken "Annas himmel", en lapp. "Hej", står det. Hon svarar på baksidan: "Vem är du?"
När snön har fallit följer Anna fotspåren, ”nysnö är spårsnö”. Hon hittar Morkel. Han finns i en trädkoja mycket högt upp. En repstege firas ner. Anna och Morkel ger ord till varandra, som värdefulla presenter. Hur många som börjar på A kan man få, eller på M?
När gässen lämnar nordens vinter försvinner också Morkel. Skälen låter författaren oss bara ana. Anna drömmer och längtar.
När sädesärlorna är tillbaka hittar hon en karta på åkern som anar vår.
Stian Hole har i en intervju berättat att han som barn läste böcker för vuxna. Numera läser han barnböcker. Hans egna är poesi och ögonfägnad för alla åldrar.
Njut av Barbro Lagergrens fina översättning. Missa inte heller att insidan av pärmarna också har något att berätta.
Gå till toppen