Malmö

Fem miljoner i skulder för sena bibliotekslån

Drygt 30 000 låntagare på Malmö stadsbibliotek har skulder på totalt fem miljoner kronor för försenade böcker, filmer och spel. I höstas ville biblioteket höja förseningsavgiften – men fick nej av politikerna.

Maja Baltaeva lånar ofta böcker på biblioteket och tycker att straffavgifterna kan höjas när någon glömt att lämna tillbaka en bok. ”Så länge det inte drabbar barn och ungdomar”, säger hon.Bild: Peter Frennesson
– Jag försöker att spara kvittot som man får när man lånar en bok. Ibland glömmer jag ändå att lämna tillbaka böcker, men då brukar jag se till att betala avgiften så snabbt som möjligt, säger Maja Baltaeva.
Hon pluggar och lånar ofta böcker på stadsbiblioteket, och hon tycker att det är bra att det finns straffavgifter.
– Det är som en liten extra påminnelse. Även om den inte är så hög så gör den kanske att fler lämnar tillbaka det som de har lånat.
– Ja, det är bra att biblioteket har lite påtryckningsmedel. Det är helt otroligt hur mycket pengar folk redan är skyldiga. Det hade ju varit billigare att bara köpa böckerna, säger vännen Pontus Rosvall.
Personalen på stadsbiblioteket gick i liknande tankar, och i höstas lämnade de in en skrivelse till Malmö stads kulturnämnd.
Där föreslog de bland annat en höjning av straffavgiften från två till tre kronor per försenad inlämningsdag och bok.
– Det skulle såklart kunna avskräcka folk från att vänta för länge med att lämna tillbaka sina låneböcker, säger Carola Beijer, verksamhetscontroller på Malmö stadsbibliotek.
– Men vårt huvudsyfte var inte att jaga folk, utan att se till att få mer cirkulation på böckerna på biblioteket så att fler får tillgång till dem snabbare.
Stadsbiblioteket har cirka 930 000 besökare varje år, och de allra flesta följer bibliotekets regler. Men ungefär 30 000 Malmöbor har slarvat med att lämna tillbaka det de lånat, och har en skuld till biblioteket.
Det totala skuldberget har nu vuxit till 5 014 814 kronor.
Av de 30 000 skuldsatta personerna är ungefär 6 000 skyldiga mer än 100 kronor, vilket gör att deras lånekort är spärrade från att låna mera.
Värst bland de slarviga låntagarna är fem kvinnor och män som tillsammans är skyldiga biblioteket nästan 100 000 kronor.
Så fort någon betalar tillbaka sin skuld så får de åter tillgång till bibliotekets stora samling och kan börja låna igen.
Men om man inte gör det så måste biblioteket till slut ta i med hårdhandskarna.
Biblioteket har ett system där man mejlar ut påminnelser för försenade böcker. Om påminnelsen ignoreras tillräckligt länge så kontaktar biblioteket inkasso.
Under 2015 hanterades 960 sådana ärenden.
Under de senaste tre åren har skulderna till stadsbiblioteket minskat med 400 000 kronor, och Carola Beijer tycker att det är viktigt att fortsätta arbeta för att minska på boksvinnet.
– Straffavgiften på stadsbiblioteket har inte höjts sedan 90-talet och vi behöver göra något för att få fler att lämna tillbaka böcker och annat som de lånat.
När kulturnämnden fick förslaget om de höjda avgifterna höll ledamöterna med om att något måste göras. Men de tyckte inte att biblioteket hade lämnat in tillräckligt med underlag som visade att en avgiftshöjning skulle få önskad effekt.
Därför lades förslaget åt sidan, och togs inte ens upp i nämnden.
– Men vi ger inte upp, säger Carola Beijer.
– Förr åkte det ut personal från biblioteken och ringde på hos dem som inte lämnat tillbaka sina böcker. Det skulle nog inte fungera idag, men vi får hitta på något smart sätt för att skulderna ska minska.

Fem Malmöbor skyldiga nästan 100 000 kronor

Man född 1973: 21 350 kr
Man född 1973: 19 800 kr
Man född 1983: 19 450 kr
Man född 1985: 17 550 kr
Kvinna född 1965: 15 640 kr
Källa: Malmö stadsbibliotek, siffror från februari 2016.
Gå till toppen