Kultur & Nöjen

Tig inte i församlingen

Påven Franciskus är en flitig twittrare men han har sedan 1990 vägrat titta på tv. Man kan lugnt säga att han borde göra ett undantag för den amerikanska filmen ”Spotlight”.
Filmen skildrar hur tidningen The Boston Globe avslöjade att katolska kyrkan i Boston satt i system att skydda pedofilpräster.
När reportrarna började gräva i historien 2001 var övergrepp inom kyrkan inte okända. Men det var först nu de hittade obestridliga fakta på en större mörkläggning, orkestrerad från kyrkans absoluta topp. Drabbade familjer hade anmält ett sjuttiotal präster men ärkebiskopen Bernard Law såg till att familjernas tystnad köptes. Han ville hellre betala blodspengar än erkänna att hans präster hade ofredat och våldtagit barn.
Skandalen tog inte slut där. Grävgruppen på The Boston Globe bevisade att 240 präster i Bostons ärkestift hade förgripit sig på barn de senaste femtio åren. I nästan alla fall hade ledare inom kyrkan flyttat pedofilerna till andra församlingar – där de kunde hitta nya offer.
Det finns många journalistfilmer som romantiserar yrket. Men ”Spotlight” visar hur krävande och oglamorös grävande journalistik är. Och viktig. Hade det inte varit för dessa murvlar hade de skenheliga männen kommit undan.
Läs mer:I "Spotlight" är journalisten hjälte
När reportagen publicerades 2002 tvingades ärkebiskopen Law – som även var kardinal – att avgå. Det betraktades som en sensationellt viktig milstolpe i upprensningen av kyrkorötan. Men uppenbarligen inte för påven Johannes Paulus II som snabbt gav Bernard Law en fin position som ärkepräst i Rom.
Större moraliskt hyckleri får man leta efter. Vatikanen ansåg sig ha Gud på sin sida när man svartmålade homosexuella som vill gifta sig eller förbjuda kondomanvändande i aidshärjade länder – men den som tillät skövlandet av barn fick stanna kvar i värmen.
Bostonskandalen avlöstes av andra. Mörkläggningar visade sig vara standard i flera länder. Till slut var ”Kristi ställföreträdare” tvungen att agera. Åren 2011–2012 avsattes 400 pedofilpräster av påven Benedictus XVI.
Den nuvarande påven Franciskus påstår att han vill ta ännu större krafttag. 2014 tillsatte han en särskild kommission som skulle ta fram reformförslag. För två veckor sedan arrangerade kommissionen en sluten visning av filmen ”Spotlight” i självaste Vatikanen, dock utan påven som har lovat Jungfru Maria att undvika skärmar.
Förhoppningarna är nu stora på Franciskus. Han har träffat flera offer och uttryckt sitt äckel över förövarna som utnyttjat sin kyrkoposition. Men den som tror att Franciskus står för nolltolerans har gått på myten om att påven är progressiv.
Sedan 2010 kräver Vatikanen att katolska biskopar anmäler misstänkta sexuella övergrepp till polisen, men endast om landets lagar kräver det. Det finns därför fortfarande fall som hanterats internt av kyrkan, utan någon chans till rättvisa för de drabbade. En amerikansk gräsrotsorganisation har kunnat visa att pedofiler flytt till Sydamerika där de anlitas som präster i avlägsna byar.
Så sent som förra året utsåg Franciskus en ny biskop i den chilenska staden Osorno som misstänks ha skyddat en pedofilpräst. Trots folkliga protester vägrade Franciskus backa från sitt beslut. Ett år senare försöker aktivister i Osorno fortfarande bli av med biskopen. De vägrar tro att han inte kände till brotten. Signalen är viktig: det är inte acceptabelt att utse kyrkoledare som kan ha bidragit till fortsatta övergrepp. Påvens kommentar om protesterna var: Tänk med huvudet och luras inte av vänstermänniskorna som har orkestrerat detta. Med tanke på Vatikanens skamfilade rykte borde han tänka två gånger innan han ber folk tiga i församlingen.
Film. "Spotlight" har välförtjänt fått sex Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film och bästa originalmanus. Oscars­­galan hålls 28 februari.
Film 2. Ty Burr på The Boston Globe skriver uppskattande att filmen om hans arbetsplats inte gör journalister till hjältar utan visar att de gör sitt jobb.
Aktivister. Boston Globes reportrar fick viktig hjälp av organisationen Snap, som drivs av personer som utnyttjats av präster: www.snapnetwork.org
Gå till toppen