Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Femvåningshus kan byggas söder om Kulturen

I de gamla kvarteren söder om Kulturen i Lund vill en fastighetsägare bygga femvåningshus, bland annat där det nu finns en parkeringsplats. Men först måste detaljplanen ändras.

De nya lägenheterna planeras i ett nytt hus men även vägg i vägg där kontor i ett äldre hus byggs om.
Fastighetsägaren och stadsbyggnadskontoret har haft en dialog om byggplanerna sedan början av förra året, men det är först nu det finns ett genomarbetat förslag.
Enligt stadsbyggnadskontoret ska förslaget ”läka ihop gaturummet längs Stora Algatan och knyta an till de historiska stadsstrukturer som finns i den centrala stadskärnan”.
Den nya byggnadens gatufasad ska muras med rött tegel med inslag av reliefmurning för att samspela med det äldre jugendhuset. Av samma anledning blir det metallräcken på balkongerna. Takvåningarna kläs i plåt och får glastakkupor.
– De ritningar vi sett ser ut som att de gifter sig väl med den omgivande bebyggelsen och det är positivt att vi får mer stad i staden, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.
Den nya byggnaden på parkeringsplatsen rymmer cirka 20 bostäder och kontorsbyggnaden kan byggas om till cirka 18 lägenheter.
Ett underjordiskt garage med 39 platser planeras under den nya byggnaden där det nu ligger en parkeringsplats. All parkering ska ske med bilhiss.
En förutsättning för planerna är att 21 kvadratmeter gatumark kan köpas av fastighetsägaren. Det måste till om det nya huset ska kunna ansluta mot de båda äldre byggnadernas hörn i en linje.
Björn Abelson är positiv till förtätningen och ser planerna på Stora Algatan som en del i en pågående trend.
– Innan kontoriserade man inne i städerna nu gör man om kontor till bostäder och jag tror det är viktigt att människor bor inne i stan för att det ska vara en levande stadskärna. Sedan är det ändå flera nya kontorsbyggnader på gång så det blir ingen brist, säger han.

Nya lägenheter

Fastighetsägaren räknar med 38 lägenheter och ett underjordiskt garage med 39 platser.
Den totala ytan blir på 4 600 kvadratmeter, varav cirka hälften i den nya byggnaden.
Gå till toppen