Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staten får hämta kanoner

Turerna kring Beredskapsmuseet fortsätter. I en ny tingsrättsdom får staten på nytt lov att hämta vapen och andra föremål.

Bild: Mats Roslund 2016
Det var förra måndagen som det skulle ske. Statens Försvarshistoriska museer (SFMH) skulle med Kronofogdens hjälp tvångshämta vapen, kanoner och andra föremål på Beredskapsmuseet i Djuramossa.
Detta efter en flera år gammal tvist som valsat runt i myndigheter och domstolar.
Men två dagar innan stoppades hämtningen av Kronofogden. Detta sedan bolaget Stocka Kneckten AB, som står bakom Stiftelsen Beredskapsmuseet, haft invändningar som tredje part.
Det dröjde dock bara några dagar innan nästa beslut kom. I slutet av förra veckan gav Malmö tingsrätt åter staten rätt att hämta föremålen.
Tingsrätten lämnar invändningarna därhän och meddelar att det inte finns skäl att stoppa hämtningen. Beslutet är interimistiskt, alltså i väntan på ett slutgiltigt beslutet, men gäller omgående.
Nu har Beredskapsmuseet två veckor på sig att komma med ett yttrande.
Gå till toppen