Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark förlänger gränskontrollerna

Danmark förlänger sina kontroller gentemot den tyska gränsen med tio dagar till. Samtidigt minskar antalet personer som söker asyl i Danmark.

Inger Støjberg, invandrings-, integrations- och bostadsminister.Bild: Lars Brundin ARKIV
I ett pressmeddelande skriver Danmarks regering att man fortfarande bedömer kontrollerna som nödvändiga och att trycket på EU:s yttre gränser är fortsatt högt.
Även de svenska id-kontrollerna spelar in – den danska regeringen menar att många invandrare utan giltiga id-handlingar skulle bli strandsatta i Danmark om de inte kan resa in i Sverige. Inger Støjberg, invandrings-, integrations- och bostadsminister säger i pressmeddelandet att regeringen inte vill se ”stora ansamlingar av flyktingar och invandrare i Danmark”.
Läs också Kritik mot att dansk polis beslagtar flyktingbarns telefoner
Den danska regeringen kan besluta om att förlänga kontrollerna ytterligare.
I måndags skrev danska Berlingske att antalet asylsökande i Danmark minskar. Under den första veckan efter gränskontrollerna infördes sökte 639 personer asyl i Danmark. Förra veckan sökte 190 personer asyl i landet, gentemot 277 personer veckan före. Sedan gränskontrollerna infördes har i genomsnitt 317 personer sökt asyl per vecka i Danmark.
Berlingske skriver även att man ska vara försiktig med att dra slutsatser utifrån förra veckans siffror.
Gå till toppen