Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Redhawks

Reservmålvakti Barcelona bästa jobbet?

Själv brukar jag säga att reservmålvakt i FC Barcelonas drömlag i fotboll kan vara det bästa sportjobbet på planeten – om man inte vill utsättas för prestationsångest. Titlarna är många och när man väl måste ta klivet in i hetluften är risken ganska liten att några räddningar behöver göras.
Malmö Redhawks Jonas Gunnarsson har fått uppleva motsatsen i hockeykassen. Vi snabbspolar genom säsongshistorien: han började i Redhawks allsvenska lillebror Pantern, men när skadorna ställde till det i SHL-klubben kastades han rätt ut i verkligheten som det enda egentliga alternativet.
Jonas Gunnarsson har inte tittat över axeln en nanosekund och vuxit ut till en fullfjädrad SHL-målvakt.
Nathan Schoenfeld fick i förra veckan en annorlunda må bra-upplevelse med inslag av fjärilar i magen.
Arizona Coyotes svenske målvakt Anders Lindbäck drabbades av en säsongsförstörande skada på uppvärmningen inför matchen mot Montreal Canadiens.
En frisk målvakt fanns kvar i laguppställningen: Louis Domingue och en ombytt reservmålvakt måste finnas på plats.
Vad göra? Jo, NHL-klubbens materialförvaltare Stan Wilson hade den bästa akutlösningen. Han ringde sin svärson. 31-årige Nathan Schoenfeld fick förklara för sin hustru att han för kvällen skulle lämna henne ensam med parets fem veckor gamla tvillingpojkar.
Pappa Nathan ryckte ut för att hjälpa svärfars lag.
Nathan Schoenfelds hockeybakgrund är blygsam. För tio år sedan spelade han på en lägre universitetsnivå och lattjar numera runt med amatörhockey i Phoenix.
Den stora ligan finns dock i hans DNA. Pappa Jim spelade i NHL och är en av de absoluta topparna i New York Rangers organisation.
På väg till matchen ringde Nathan Schoenfeld och tipsade sin pappa om att Arizona Coyotes skulle ha en intressant kille på bänken.
Alla sagor ska ha ett lyckligt slut. Nathan Schoenfeld satt med ett pojkaktigt och saligt leende på läpparna och såg sitt ”nya” lag piska Montreal med 6–2. Han spelade noll sekunder, men var gladast efteråt och de ärrade proffsen i Coyotes gav den tillfällige reservmålvakten internpriset som matchens lirare. Förmodligen har Nathan Schoenfeld mycket material till framtida herrmiddagar.
Snabbutryckningar för att vara reservmålvakt i hockey är inte ovanliga.
Hans ”Länsman” Dahllöf axlade den uppgiften med bravur under en match för Brynäs 1993.
Han var då 52 år fyllda, men till skillnad från Nathan Schoenfeld har Hans Dahllöf en gedigen hockeybakgrund på den högsta nivån i Sverige med fem SM-guld för Gävleklubben.
Vem Dahllöf och Brynäs mötte den 4 februari 1993? Jo, Malmö – som vann med 6–3. Redhawks nuvarande sportchef och vd Patrik Sylvegård hade en stor afton med både mål och assist. Dahllöf värmde bänken hela kvällen. Kanske tur det, för han hade inte spelat en tävlingsmatch sedan 1972.
Gå till toppen