Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi har aldrig köpt ett hus för att ha det för alltid”

Malin och Janne Olsson är inne på sin åttonde gemensamma bostad. ”Jag tror vi är rätt så rastlösa människor som tycker om att ha projekt.”

– Vi hade bott i det nybyggda huset i tre månader och bestämt oss för att inte titta mer på Hemnet. Då ringer Janne från jobbet och säger: ”Du, där är ett hus i Gamla Lerberget...”
"De tidiga flyttarna hade lite med kompromisser och felköp att göra. Våra kompisar flyttade också en hel del under de åren, men det var till olika lägenheter och då är det liksom inte lika konstigt", säger Malin och Janne Olsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är några år sedan nu. Och i det där drömhuset nära havet bodde de faktiskt i tio år – det är rekord. Men att bo in sig för evigt ligger inte för Janne och Malin Olsson.
– Vi har aldrig köpt ett hus för att ha det för alltid. Vi vill prova olika grejer och ta vara på våra drömmar, säger Janne Olsson som driver eget företag i köksbranschen.
Läs också "Vissa byter jobb eller man då och då."
Så när barnen Albin och Ellen Olsson började bli stora växte en ny dröm fram. Att flytta till lägenhet i stan – där båda har sina arbeten.
Det blev ett litet hus i Vallåkra som stått tomt i sju år. Men jag var bara 24, hade precis fått barn och fick lite lappsjuka.
Ny bostad, renoveringar och flytt då och då har följt som en röd tråd genom Malin och Janne Olssons liv. Åtta bostäder har det blivit hittills, med en början i lägenhet i Helsingborg 1993.
Sträckorna har varit korta. Bara inom Helsingborg och Höganäs kommuner och, först, med en dröm om livet på landet.
– När vi skulle gifta oss ville vi köpa hus. Det blev ett litet hus i Vallåkra som stått tomt i sju år. Men jag var bara 24, hade precis fått barn och fick lite lappsjuka, förklarar Malin Olsson.
– På det huset lade vi ner mycket jobb, men lite pengar. De var jättefint när vi sålde det efter ett och ett halvt år, berättar Janne Olsson.
Tio månader gamla bulldoggen Walter ingår också i familjen, liksom Malins häst som hon ägnar en hel del tid åt.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter en tid i lägenhet i Helsingborg blev det landet igen, nu utanför Mörarp.
– Huset hade alla charmfaktorer. Men vi skulle inte bo på landet, det hade vi glömt, säger Janne Olsson, som har växt upp på en gård.
Vi är båda uppvuxna på landet och det var lite nedärvt beteende, att man skulle bo på landet när man har barn.
– Vi är båda uppvuxna på landet och det var lite nedärvt beteende, att man skulle bo på landet när man har barn, säger Malin Olsson, som bara flyttade en gång under sin uppväxt, som elvaåring.
Läs också Vi vill bo med dem som är lika oss själva.
De erbjöds en bra slant för Mörarpshuset. Skyndade sig att sälja och landade lite hastigt i Malins mammas radhus som var till salu, i villaområdet Östra Lerberget utanför Höganäs.
– Vi trivdes jättebra i radhuset och stannade i sju år. Det var perfekt för barnen, säger Janne Olsson.
Men barnen växte, och med dem en längtan efter något större, med riktig trädgård.
– Så vi hittade ett nybyggt hus i samma område, som första köparen aldrig flyttat in i.
Just nu är det bekvämt lägenhetsliv som gäller för Janne och Malin Olsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Och det var förstås då som drömhuset, ett äldre hus på Lerbergets ”fina sida” vid havet dök upp. Det som de tidigare letat efter, men inte hittat. Och flyttlasset gick igen.
– En sak som känns viktig är att det aldrig har varit några stora uppbrott. Vi har ju valt att bo i samma by sedan barnen var så stora att de börjat dagis och skola, betonar Malin Olsson, som är speciallärare.
Läs också De lämnade storstadslivet för att rädda släktgården.
Men blir ni aldrig nöjda?
– Vi är nöjda varje gång, men vi har haft olika krav och önskemål under olika perioder.
Jag tror vi är rätt så rastlösa människor som tycker om att ha projekt.
Som tur är har de varit hyfsat överens varje gång. Ibland har den ena legat lite före, ibland den andre.
– Jag tror vi är rätt så rastlösa människor som tycker om att ha projekt, säger Malin Olsson.
– Och från början hade vi inte ekonomi att köpa den bostad vi helst ville ha. Det fick bli kompromisser.
"Nu är ungdomarna inte hemma så mycket och inte vi heller för den delen så varför då ha så mycket att sköta", resonerar Malin och Janne Olsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Förra våren tog de ännu ett steg i bostadskarriären. På ”drömhuset” i Lerberget behövde tak och fönster bytas, badrum renoveras – för vem frågade de sig? Barnen är ju på väg ut.
Nu har de istället flyttat in i sin drömlägenhet. 125 kvadratmeter 1920-talscharm på Tågaborg, nära både city, havet och sina arbeten i Helsingborg.
Det tar en timme att städa. Jag har tid för min häst och Janne har återupptagit körsången.
– Det tar en timme att städa. Jag har tid för min häst och Janne har återupptagit körsången. Albin som går på gymnasiet här i Helsingborg tycker det är nära och bra. Ellen pluggar i Lund och har nära hem.
Naturen finns kvar som en del i deras liv. I ett litet torp som de köpt på Söderåsen.
– Där var vi mycket i somras, och på helgerna under hösten. Vi kopplar av väldigt bra där.
"När ungarna var små kunde vi inte ha bott bättre än vad vi gjorde i radhuset", säger Janne Olsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Just nu handlar det om att leva ett bekvämt liv, där arbete, hobby och avkoppling får plats utan stress. Och den här gången har de sluppit renovera.
Men flytten i sig är en ganska smärtsam process, rent praktiskt och mentalt. Det är inte så att jag älskar att flytta alltså, konstigt nog.
Hur länge de stannar i lägenheten på Tågaborg återstår att se. Drömmen och behoven kan ju förändras igen.
– Vi har skojat lite om att kanske köpa en lägenhet på Mallorca om några år. Vem vet?
– Men flytten i sig är en ganska smärtsam process, rent praktiskt och mentalt. Det är inte så att jag älskar att flytta alltså, konstigt nog, säger Malin Olsson.

Bostadskarriären

1993 Lägenhet i Helsingborg.
1995 Första huset i Vallåkra.
1996 Lägenhet i Helsingborg.
1997/98 Hus på landet utanför Mörarp.
2000 Radhus i Östra Lerberget.
2005 Nytt hus i Östra Lerberget.
2005 Drömhuset i Gamla Lerberget.
2015 Lägenhet i Helsingborg och sommarstuga på Söderåsen.

Familjen Olsson

Malin Olsson: 45 år, speciallärare. Fritidsintresse: Egen häst.

Janne Olsson: 49 år, har eget företag i köksbranschen. Fritidsintresse: Dirigent för barbershopkören Helsingvoice.

Albin Olsson: 18 år, bor hemma och går på gymnasiet i Helsingborg.

Ellen Olsson: 20 år, pluggar och bor i Lund.

Gå till toppen